TAXIMETRIŞTII CONSTĂNŢENI, SPAIMA TURIŞTILOR

În goana după bani, mulți dintre taximetriștii constănțeni sunt dispuși să încalce legea. Incidentele apar, de obicei, în timpul sezonului estival sau la marile evenimente care au loc în Constanța, cum a fost cazul festivalului Neversea, care a avut loc zilele acestea pe plaja Modern. Reprezentanții Poliției Locale a anunțat că se vor afla în permanență în stradă, tocmai pentru a preîntâmpina astfel de evenimente neplăcute.

Totuși, pentru a evita orice incident, turiștii, dar și constănțenii ar fi bine să să respecte câteva sfaturi elementare. „În primul rând, trebuie să alegeți doar mașinile inscripționate corespunzător, să verificați prețurile afișate pe portiere, apoi, odată urcați, să vedeți dacă ele coincid cu lista de prețuri care ar trebui să fie ștampilată și afișată la loc vizibil. Apoi, dacă șoferul nu face acest lucru din propria inițiativă, să îi cereți să pornească aparatul de taxat”, precizează reprezentanții Poliției Locale.

CARE SUNT OBLIGAȚIILE ȘOFERILOR DE TAXI

Totodată, Poliția Locală amintește ce reguli trebuie să respecte șoferii de taxi, conform Legii 38/2003. Astfel, șoferii de taxi trebuie să aibă ţinuta corespunzătoare, un comportament civilizat în relaţia cu clientul. De asemenea, este necesar să deţină certificatul de atestare a pregătirii profesionale valabil, să nu refuze clientul în efectuarea unei curse în interiorul localităţii şi să respecte solicitările legale ale acestuia. Totodată, taximetriștii sunt obligați să oprească pe traseu la semnul clientului, când se află în poziţia de operare „Liber”, cu excepţia cazului când se deplasează să preia un client la comanda dispeceratului sau când condiţiile de trafic nu permit această manevră.

De asemenea, ei trebuie să elibereze bonul clientului la finalul cursei, pe baza căruia va încasa contravaloarea prestaţiei efectuate, să nu pretindă ca plată pentru prestaţia efectuată decât suma prevăzută pe bon și să nu transporte clienţi în stare avansată de ebrietate. Nu în ultimul rând, taximetriștii au obligația de a transporta clientul la destinaţie pe traseul optim sau pe traseul solicitat ori convenit cu acesta, să transporte bagajele clienţilor, în cazul transportului de persoane, în limitele spaţiului disponibil pentru acestea, fără perceperea de tarife suplimentare, să nu transporte clienţi pe bancheta din faţă decât în cazul în care îi atenţionează, în prealabil, că au obligaţia să poarte centura de siguranţă și să nu fumeze şi să nu utilizeze mijloace audio/video fără acordul clientului.

„Dacă un taximetrist refuză o cursă, deşi este liber, vă cere mai mulţi bani, vorbeşte urât sau refuză să pornească aparatul de taxat şi vă cere o altă sumă de bani, puteți depune o reclamație la firma de care aparține taxiul sau puteți semnala problema la Direcția Generală Poliția Locală, la numărul de telefon 0241/484.205. Pentru utilizatorii aplicației WhatsApp numărul de contact este 0799.606.142. Șoferii de taxi riscă pentru astfel de comportamente amenzi de până la 1.000 de lei”, spun reprezentanții Poliției Locale Constanța.

SHARE