LIBERALUL CONSTĂNȚEAN BOGDAN BOLA, DESPRE ZIUA VOTULUI

Tanarul liberal constantean Bogdan Bola, este foarte preocupat de viata politica constanteana si nu numai.Acesta tine aproape zi de zi la curent constantenii atat despre lucrurile care nu merg bine la nivel local, judetean si national, dar si despre initiativele pe care le are in raport cu functia detinuta. De aceasta data, Bogdan Bola a transmis romanilor și constantenilor, 15 lucruri pe care trebuie neapărat să le cunoască duminica aceasta, în ziua votului:

,,În calitate de reprezentant în Biroul Electoral de Circumscripție Constanța, care se ocupă cu supervizarea și buna desfășurare a alegerilor pentru Parlamentul European și Referendum din 26 mai, vă aduc la cunoștință următoarele aspecte pentru a avea, atât eu cât și dumneavoastră, cât mai puține probleme la urne săptămâna aceasta:

 • Votul la altă secție de votare este posibil. Alegătorii (români sau din alt stat membru) pot vota la orice altă secție de votare decât aceea unde sunt arondați, DOAR DACĂ în ziua votului se află în altă localitate decât cea de reședință. Președintele secției de votare trebuie sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători.
 • Dacă nu știți exact la ce secție sunteți arondat din cauza faptului că ați schimbat recent domiciliul, puteți verifica dacă înscrierea dumneavoastră pe listele electorale este corectă la adresa: www.registrulelectoral.ro In ceea ce priveste cetatenii romani din diaspora cu drept de vot, ei pot gasi aici locatia sectiilor de vot din afara Romaniei: http://www.mae.ro/maps/3789
 • Cetățenii membri ai unui stat UE POT vota în România. Acest lucru este posibil dacă se înregistrează pe o listă electorală specială la primăria localității de domiciliu sau de reședință, până la 28 martie 2019 cel târziu. Cetățenii români aflați în străinătate pot vota la una dintre cele 441 de secții de votare deschise peste hotare.
 • Alegătorii pot vota între orele 7:00 și 21:00, iar în secție vor fi instalate 3 urne de vot, câte una pentru fiecare buletin. Este OBLIGATORIU să vi se înmâneze trei buletine de vot, însă dumneavoastră PUTEȚI OPTA pentru un singur tip de scrutin sau pentru amândouă.
 • Veți prezenta operatorului de calculator actul de identitate și veți preciza pentru ce tip de scrutin doriți să votați (acesta are sarcina de a informa toți alegătorii resortisanți cu privire la această opțiune). Prezența va fi consemnată pe liste electorale distincte, pentru cele două tipuri de scrutin.
 • Dacă un alegător optează să voteze pentru referendum va primi ambele buletine, neavând posibilitatea să refuze unul. Alegătorii comunitari (cu altă cetățenie decât cea română) nu pot vota la referendum!
 • Foarte important de precizat este că introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea specifică NU atrage după sine nulitatea votului. La sfârșit, nu vă impacientați dacă pe actul de identitate vi se va aplica o singură dată ștampila cu mențiunea VOTAT – așa este legea!
 • În cazul în care v-ați exprimat greșit, din neatenție, opțiunea pe buletinul de vot, puteți cere să vi se acorde un nou buletin de vot, DOAR acela și DOAR o singură dată, cu condiția să nu fi introdus deja buletinul de vot pe care doriți să-l schimbați în urnă! Buletinul pe care s-a votat greșit de către alegător va fi ANULAT!
 • Se va putea vota și cu urna mobilă!! Conform legii, „pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea SCRISĂ a acestora, depusă cel mai târziu în PREZIUA alegerilor, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea «VOTAT» și buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secție de votare”.
 • Aveți mare grijă ca pe spatele buletinului dumneavoastră de vot să fie pusă ștampila de control a secției de vot, prin care se autentifică practic că buletinul de vot aparține acelei secții si nu este adus din afară, în mod nelegal! În caz contrar, votul dumneavoastră va fi anulat! 
 • Votul dumneavoastră NU se anulează dacă veți pune mai multe ștampile cu “votat” în cadrul aceluiași patrulater, atâta timp cât este clară opțiunea dumneavoastră de vot! Buletinul de vot SE VA ANULA dacă veți pune pe mai multe patrulatere ștampila”votat” sau veți face remarci în scris pe buletinul de vot!
 • Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. De asemenea, oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
 • Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare.
 • Tineți minte că în afară de membrii biroului electoral al secției de votare, de candidați și de observatori, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Dacă observați astfel de persoane, vă rog să anunțați președintele secției de votare sau poliția pentru a fi îndepărtați.
 • Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale, persoanelor însărcinate
  cu menținerea ordinii și persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală. În ziua votării, între orele 07:00 şi 21:00 sunt interzise comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare, adică pe o rază de 500 de metri.

Acestea fiind spuse, vă stau la dispoziție cu orice întrebări ați avea și sper să ajungeți cât mai mulți dintre dumneavoastră la urne.”, a încheiat politicianul constantean mesajul transmis pe o retea de socializare.

SHARE