SUA ÎNCHEIE ACORD CU REPREZENTANȚII MANIFESTAȚIILOR DIN SUDAN

Armata sudaneză a anunţat în primele ore ale zilei de miercuri că a ajuns la un acord cu reprezentanţii manifestanţilor asupra unei perioade de tranziţii politice de trei ani care să pregătească transferul puterii către o autoritate civilă, informează AFP.Aceasta a mai informat că va anunţa în mai puţin de 24 de ore componenţa consiliului suveran şi a executivului.

“Am căzut de acord asupra unei perioade de tranziţii de trei ani”, a declarat generalul Yasser Atta, membru al Consiliului militar care a preluat puterea după înlăturarea preşedintelui Omar al-Bashir pe 11 aprilie.

Până de curând, manifestanţii doreau o perioadă de tranziţie de patru ani, în timp ce armata dorea scurtarea acesteia la 2 ani.În opinia sa, primele şase luni ale celor trei ani de tranziţie vor fi consacrate încheierii de acorduri de pace cu mişcările rebele din vestul şi sudul Sudanului.

Generalul Atta a informat, de asemenea, despre un acord privind prerogativele şi componenţa viitoarei adunări legislative, care va avea 300 de membri. Aceasta va fi constituită, în proporţie de 67%, din reprezentanţi ai manifestanţilor, reuniţi în cadrul Alianţei pentru libertate şi schimbare (ALC), vârful de lance al mişcării de protest. Restul locurilor vor fi ocupate de forţele politice neafiliate ALC.Această coaliţie se sprijină pe manifestanţii instalaţi în faţa cartierului general al armatei de la Khartoum din data de 6 aprilie.

Generalul Atta nu a vorbit despre acordul privind compoziţia consiliului suveran, care va fi autoritatea supremă în perioada de tranziţie ce va preceda transferul total al puterii către civili.Armata urmăreşte să obţină majoritatea în cadrul acestui consiliu, în timp ce ALC vrea ca acesta să fie dominat de civili. Generalul a promis însă “un acord total în mai puţin de 24 de ore”.

Un reprezentant al ALC, Madani Abbas Madani, a confirmat aceste acorduri şi a indicat că părţile au decis formarea unei comisii care să ancheteze violenţele soldate luni seara cu moartea a 6 persoane şi numeroşi răniţi.

ALC şi ambasada SUA la Khartoum au atribuit aceste violenţe armatei care, la rândul ei, a acuzat “elemente infiltrate” care încearcă să deturneze procesul politic.

Armata şi ALC au început luni discuţiile privind organizarea transferului de putere către civili şi au stabilit structura instituţiilor din perioada de tranziţie: adunare legislativă, cabinet şi consiliu suveran.

Loading...
SHARE