Universitatea din Bucureşti acordă titlul DHC, unui IMPORTANT SPECIALIST

Universitatea din Bucureşti a decernat vineri distincţia de Doctor Honoris Causa unuia dintre “cei mai importanţi” specialişti francezi în domeniul Dreptului, profesorul Michel Grimaldi, cadru didactic la Universitatea Paris II “Panthéon-Assas”, pentru întreaga sa activitate didactică şi ştiinţifică.

“Suntem martorii unui eveniment care face parte din istoria recentă: acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti unuia dintre reprezentanţii culturii franceze. Putem spune că omagiul pe care mediul academic bucureştean i-l aduce profesorului Michel Grimaldi de la Universitatea Paris II “Panthéon-Assas” este un arc peste timp. (…) Profesorul Grimaldi este un vechi prieten al României, una dintre ţările cele mai ataşate moştenirii juridice franceze. (…) Suntem onoraţi să acordăm titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Michel Grimaldi, în considerarea contribuţiilor sale la dezvoltarea ştiinţei dreptului, dar mai ales la reconstruirea legăturilor istorice dintre cultura juridică franceză şi cea română”, se arată în Laudatio.

Potrivit Laudatio, Michel Grimaldi este mai mult decât un profesor şi un cercetător, el este un “om al cetăţii, implicat în viaţa acesteia”.

De asemenea, contribuţiile profesorului francez la cultura juridică sunt “de netăgăduit”.

“În această zi, în care Universitatea din Bucureşti, la propunerea Facultăţii de Drept, mi-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa, vreau să-mi arăt profunda şi sincera mea recunoştinţă (…)”, se arată în răspunsul profesorului francez la Laudatio.

Pofesorul Michel Grimaldi şi-a început cariera didactică în 1973, când a devenit asistent la Universitatea Paris XIII, iar în 1978 a obţinut abilitarea de profesor şi a început să predea la Universitatea din Limoges, apoi la Paris XII, Paris XIII, pentru ca, din 1990, să devină cadru didactic titular la Facultatea de Drept a Universităţii Paris II Panthéon-Assas.

Totodată, profesorul M. Grimaldi a fost invitat să ţină cursuri la Universităţile din Fribourg (1991), Padova (1994, 1998), Louisiana (1997), Osaka (2003, 2007) şi Kejo (2007).

“Crezul său în forţa tradiţiei, în special a tradiţiei juridice franceze, a fost exprimat în mod magistral şi în eseul scris împreună cu profesorul Phillippe Dupichot ca răspuns la ofensiva utilitaristă a dreptului anglo-saxon: Atuurile tradiţiei civiliste franceze (2011). Dimensiunea universală a operei profesorului Grimaldi se vădeşte şi în faptul că, din cele peste 150 de studii publicate, circa 25 sunt apariţii în reviste din afara Franţei, profesorul Michel Grimaldi fiind un fervent promotor al culturii juridice franceze peste hotare. Dacă, în perioada interbelică, majoritatea profesorilor Facultăţii de Drept ai Universităţii din Bucureşti aveau studii făcute în Franţa şi îşi obţinuseră doctoratele la Paris, astăzi tot mai mulţi studenţi bucureşteni îşi continuă parcursul academic prin stagii de pregătire în Franţa. Această reluare a unei tradiţii cu rezultate remarcabile nu ar fi fost posibilă fără existenţa unor legături facilitate de Asociaţia Henri Capitant a Prietenilor Culturii Juridice Franceze, al cărei preşedinte a fost timp îndelungat profesorul Grimaldi”, mai afirmă reprezentanţii Universităţii din Bucureşti.

Loading...
SHARE