Peste 33 de milioane de TURIȘTI, în 2018 în GRECIA

Peste 33 de milioane de persoane au vizitat Grecia, în cursul anului 2018, în creştere cu 9,7% faţă de anul precedent, arată datele finale publicate de Banca Centrală a Greciei, citate de publicaţia Greek Reporter.

Conform statisticii oficiale, anul trecut, veniturile generate din turism de către statul elen au crescut cu 10%, până la la 16,086 miliarde de euro.În acest sens, aproape şapte din zece euro din venituri au provenit de la cetăţenii Uniunii Europene (UE), care au vizitat anul trecut Grecia. Aceştia au cheltuit 11,109 miliarde de euro, un avans de 11,5% faţă de 2017.Cetăţenii din afara UE care au sosit, în 2018, în Grecia au generat venituri e 4,645 miliarde de euro, mai mult cu 7,5%, comparativ cu anul precedent.

Datele publicate de Banca Centrală a Greciei arată că tensiunile geopolitice continuă să aibă un impact semnificativ asupra turismului. De exemplu, în 2018, când relaţiile între Grecia şi Rusia s-au deteriorat semnificativ, veniturile obţinute de la turiştii ruşi care au vizitat statul elen s-au redus cu aproape o cincime.

Pe de altă parte, îmbunătăţirea relaţiilor dintre Grecia şi SUA în 2018 a dus la o creştere de 27,8% a veniturilor generate de turiştii americani, la impresionanta sumă de 1,040 miliarde de euro.

Operatorii din turism din Grecia estimează că 2019 ar putea fi an foarte bun din punctul de vedere al numărului de turişti şi al veniturilor generate de către aceştia, continuându-se, astfel, tendinţa crescătoare care a început în urmă cu cinci ani.Conform unui studiu al Consiliului Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC), industria călătoriilor şi a turismului din Grecia a crescut, anul trecut, cu 6,9%, un ritm de trei ori şi jumătate mai ridicat decât al întregii economii elene.

Turismul a avut, în 2018, un aport de 20,6% la PIB-ul Greciei, faţă de un nivel de doar 10,4% pe plan mondial, conform datelor WTTC. Aceasta înseamnă că unul din cinci euro cheltuiţi anul trecut în Grecia au provenit din industria călătoriilor şi turismului, a cărei cifră de afaceri s-a ridicat la 37,5 miliarde euro.Un sfert din numărul angajaţilor eleni lucrează în turism, adică aproximativ 988.600 de locuri de muncă sunt legate de acest sector, arată datele WTTC.

Turismul este un motor-cheie al economiei Greciei, ţară care în luna august a anului trecut a pus capăt celui de-al treilea program de asistenţă financiară internaţională convenit după criza financiară din 2010.

Loading...
SHARE