CU STATISTICILE STĂM BINE, DAR ȘOMAJUL TINERILOR RĂMÂNE RIDICAT!

Conform unor statistici publicate de Consiliul Europei 3,4 milioane de tineri (sub 25 de ani) se aflau în șomaj la nivelul Uniunii, în noiembrie 2018. Raportat la aceeași lună, rata șomajului în rândul tinerilor a fost de 15,2% în UE-28, dar în România procentul este de 18,3 %, peste media europeană, fiind țări care reușesc să creeze locuri de muncă în care să fie integrați tinerii, precum Cehia, unde rata șomajului este cea mai mică din întreaga Europă – 4,9 % și altele ca Grecia unde tinerii se confruntă cu un șomaj în procent de peste 35 %.

La nivel național, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) implementează, un proiect (INTESPO) care vizează înregistrarea tinerilor în evidenţele serviciului public de ocupare. Până la finalul proiectului, respectiv septembrie 2021, se dorește identificarea a 200.000 de tineri NEETs și înregistrarea a 160.000 dintre aceștia. Tânărul NEET este „persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională”. Odată înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, tinerii beneficiază de pachete personalizate de măsuri active menite să le crească șansele de ocupare, de informare și consiliere profesională, inclusiv de profilare, în urma căreia va cunoaște ce șanse de angajare are în funcție de studiile/calificările și experiența pe care le deține, va putea participa la cursuri de formare profesională, va fi mediat în vederea identificării unui loc de muncă și, dacă se va angaja, va beneficia de stimulente financiare. Astfel, ei vor avea oportunități mai bune de acces la piața muncii, de educație și formare.

Menționăm că până la data de 31 martie 2019, la nivel național, au fost identificați 50.439 tineri NEETs, dintre care 46.039 au fost înregistrați. La nivelul județului Constanța, au fost identificați 1.049 tineri NEETs, dintre care  913 au fost înregistrați. Rămâne de văzut cât de generoasă va fi oferta locurilor de muncă pentru tineri sau cea de pregătire în cadrul unor cursuri organizate astfel încât toți acești tineri să nu mai ia drumul Occidentului, optând de multe ori  pentru o muncă necalificată, dar mai bine plătită decât una din țară. Altfel, toate aceste statistici și evidențe vor fi prisos,  iar obiectivul proiectului, unul extrem de generos, va fi ratat.

 

 

 

Foto: Ziarul Unirea

Loading...
SHARE