CLUB CASTEL DIN MAMAIA ESTE REVENDICAT DE MINISTERUL CULTURII

În urmă cu mai bine de jumătate de an, la data de 17.09.2018, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul nr. 5533/118/2018, având ca obiect constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat de Biroul Notarial “Notari Publici Grigore Păun și Elena Laura Ștefan”. Acest contract vizează imobilul Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice.

Ministerul Culturii și Identității Naționale a promovat această acțiune în contradictoriu cu SC LIGHT SYSTEM SRL si SC MAMAIA SA și a solicitat anularea contractului sus-menționat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român, prevăzut imperativ de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Următorul termen al dosarului este fixat pentru fata de 23.04.2019, dată până la care Tribunalul Constanța a solicitat MCIN să comunice lista cuprinzând Monumentele, Ansamblurile și Siturile Istorice din anii 1991-1992 pentru municipiul Constanța.

Demersul inițiat în instanță este absolut necesar pentru lămurirea aspectului juridic al fostei Vile Regale Mamaia. Constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului național, reprezintă o acțiune îndreptățită din partea MCIN. Potrivit legii privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preemțiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și autoritățile locale. Odată cu reintrarea în posesia Ministerului Culturii, Castelul va putea fi efectuate lucrări de renovare și protejare, absolut necesare în momentul de față.

Vila a fost construită în perioada 1923-1926, după planurile arhitectului Mario Stroppa, pentru Regina Maria a României. Mai târziu, clădirea a făcut parte din proprietatea Reginei Elena, mama Regelui Mihai. Acolo tânărul rege și-a petrecut o parte din verile copilăriei. Odată cu revenirea în țară a principelui Carol și preluarea tronului de la fiul său Mihai relațiile lui Carol cu Elena s-au înrăutățit, astfel că regina a fost obligată în cele din urmă să părăsească România. Ea a renunțat la Palatul Regal din Mamaia și la alte proprietăți din România în schimbul achiziționării de către statul român pe numele ei a unei vile la Florența. După Revoluția din 1989, vila a căpătat o destinație comercială, în ea fiind organizate pe rând, unități de alimentație publică și divertisment (restaurant și club).

 

 

 

 

 

Foto: Adevărul

 

 

Loading...
SHARE