Omar al-Bashir ACUZAT de GENOCID!

Partidul Congresului Naţional (NCP) al preşedintelui sudanez destituit Omar al-Bashir a condamnat sâmbătă înlăturarea lui de la putere de către armată şi a cerut eliberarea liderilor acestei formaţiuni, informează AFP.

“Considerăm că preluarea puterii de către consiliul militar este o încălcare a Constituţiei”, se spune într-un comunicat al partidului. “NCP respinge plasarea în detenţie a liderilor săi (…). Cerem eliberarea lor imediată”, adaugă comunicatul.

Preşedintele sudanez Omar al-Bashir a fost răsturnat de la putere joi, după ce a condus ţara timp de trei decenii. Militarii şi-au asumat conducerea statului, în timp ce protestele de stradă începute sâmbăta trecută continuă.

Anunţul privind viitorul guvern civil, făcut vineri de consiliul militar, este considerat o încercare de a calma manifestanţii care se opun instaurării unui regim militar. Consiliul a făcut cunoscut că nu îl va extrăda pe fostul şef al statului, inculpat de Curtea Penală Internaţională pentru genocid şi crime de război, şi că al-Bashir ar putea fi judecat în Sudan.

Omar al-Bashir, în vârstă de 75 de ani, este inculpat de Curtea Penală Internaţională de la Haga, care a emis pe numele său un mandat de arestare motivat de acuzaţii de genocid în regiunea sudaneză Darfur, în timpul insurecţiei declanşate în 2003, soldată, potrivit estimărilor, cu 300.000 de morţi.

Loading...
SHARE