LIVIU POIANĂ, KINETOTERAPEUT: “PREGĂTIREA FIZICĂ TREBUIE DUBLATĂ DE ALIMENTAȚIE, ODIHNĂ, REFACERE ȘI …POZITIVITATE”

Liviu Poiană este un kinetoterapeut bine cunoscut în lumea sportivilor de performanță, dar nu numai de către ei. Munca pe care o desfășoară are efecte benefice pentru cei care intră pe mână lui și rezultatele obținute în urma ședințelor de pregătire sunt încurajatoare. Vorbim de un specialist al recuperărilor fizice, fie că este vorba de refacere după ce pacienții au suferit atacuri cerebrale sau diferite accidente, în scopul de a-și recăpăta mobilitatea, fie de sportivi care revin după ce s-au confruntat cu  leziuni și au nevoie de o recuperare fizică. “Partea unui kinetoterapeut este de o complexitate aparte, pentru că el trebuie să aibă în vedere și pregătirea fizică dar în același timp trebuie îmbinat și capitolul de alimentație și cu cel de kineto, propriu-zis. Frumusețea chiar în asta constă, în complexitate și în provocarea de a gestiona cât mai bine domeniile conexe care concură la obținerea rezultatelor pozitive. Este îmbucurător atunci când oamenii, mulți dintre ei mai neîncrezători în posibilitățile de recuperare sau poate speriați de disciplina pe care o impun într-un program de refacere sau pregătire, constată că obținem împreună acele performanțe care îi ajută să fie apți din punct de vedere fizic, indiferent că fac sport de performanță sau sunt pacienți care au suferit diferite traume de natură fizică.

Am avut sportivi care au venit după diferite operații, care au avut de suferit după ce au fost ieșiți din concurs, dar care, încet-încet, au revenit și acum performează din nou. O operație de menisc, de exemplu, te scoate din circuit pentru o bună perioadă de timp și afectează evident, capacitatea fizică la efort, dar cu exercițiu personalizat, se pot obține rezultate bune“. Printre sportivii pe care-i pregătește din punct de vedere fizic, se numără de curând și Eliza Samara, campiona noastră de la tenis de masă. Dar la Liviu Poiană apelează și alți sportivi care îi cunosc rezultatele obținute. Spre exemplu, și micii înotători de la Sport Atena, clubul lui Răzvan Florea, sunt remontați de metodele de pregătire fizică ale lui Liviu Poaiană. “Secretul este la îndemâna tuturor, îl știu cu toții, dar nu-l conștientizează. Este vorba de o alimentație sănătoasă, de odihna, antrenament, refacere după efort, pozitivitate și perseverență. Un ritual cu care, dacă-ți intră în sânge, nu ai cum să dai greș”. 

 

Liviu Poiană (împlinește azi 44 de ani) este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității “Ovidius” Constanța, specializarea Kinetoterapie.

 

 

 

 

SHARE