TELEMEDICINA AR PUTEA DEVENI MEDICINA VIITORULUI

Începând din acest an, serviciile de telemedicină vor fi introduse în Contractul cadru al CAS. Telemedicina este o abordare novatoare a medicinei clasice făcând un pas înainte în îmbunătățirea relației medic-pacient. Astfel s-ar putea reduce costurile și în același timp s-ar facilita o comunicare rapidă și mult mai eficientă cu pacienții. De asemenea, telemedicina ar permite o interconectare a medicilor și, implicit,  posibilitatea de comunicare, oferind oportunități superioare celor specifice medicinei clasice.

Telemedicina este o “up-gradare” a medicinei tradiționale care poate fi folosită la stocarea și transportul documentelor medicale ale unui pacient, inculzând documente medicale, fotografii, imagistică, analize RMN și ceea ce înseamnă un rezultat medical palpabil. Se realizează o comunicare asincron, deoarece nu este necesar ca participanții la acest dialog să fie prezenți simultan. Acest sistem ar putea fi benefic pentru persoanele din zone mai izolate sau care nu se pot deplasa pentru un consult medical  obișnuit.  Platformele de comunicare medicală vor asigura confidențialitatea datelor care se vehiculează. De asemenea, o altă aplicabilitate ar fi în domeniul medicinei de urgență, asigurându-se dotarea ambulanțelor cu sisteme portabile de telemedicină ce vor permite transmiterea în timp real a principalelor date biometrice și clinice ale pacienților către UPU. În fine, telemedicina ar putea permite și o monitorizare de la distanță, prin utilizarea unor dispozitive tehnologice care să facă posibilă supravegherea pacienților cu boli cronice.

“Se practică și la noi, în România acest sistem de telemedicină, în special în sistemul de urgență. Există dispozitive cu care se face conexiunea în cadrul UPU și aceasta permite “antamarea” cazului  și o primă intervenție până când pacientul este preluat, spre exemplu, de un elicopter și transportat la un spital de specialitate. Se câștigă pași importanți cu această formă de intervenție, ne-a declarat dr. Alexandru Ciobănel, medic de familie. De asemenea, și varianta de stocare și transport a informației este avută în vedere de telemedicină, dar ce ne facem când sistemul se blochează și nu mai este funcțional? Știm și noi că serverele au problemele lor și trebuie și ele, la rândul lor, …monitorizate. Desigur, se reduc costurile și scade și durata actului medical, cu tot ce înseamnă deplasare la medic și așteptare. Aceste servicii trebuie decontate de CAS  și probabil se va face un preț pentru fiecare serviciu, pentru fiecare consultație. Acum, tariful unei consultații, în cazul unui medic de familie, este de 15,2 lei, dar teoretic în cazul medicinei costul ar trebui să fie mai redus. Și mai este un aspect, cel legat de echipamente. Aici mai este mult de lucru”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto : Politici de sănătate

Loading...
SHARE