INVITAȚIE CIVICĂ: ALEGEȚI PRIORITĂȚILE ZONEI METROPOLITANE CONSTANȚA

Primăria Constanța a lansat în urmă cu o lună de zile o temă de dezbatere care este în același timp și o provocare pentru constănțeni. Acestora li se solicită să aibă o implicare civică în privința viitorului orașului nostru, în cadrul unei campanii de consultare publică”. O  campanie care va identifica o serie de proiecte prioritare pentru Constanța, urmând ca, în funcție de ierarhizarea lor, să se contureze o viziune de dezvoltare iar ele să constituie obiectul unor eventuale investiții publice.

Banca Mondială în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice subnaționale a identificat câteva proiecte de impact pentru București și alte localități, reședințe de județ, din țară. Printre posibilele opțiuni care vizează Zona Metropolitană Constanța se numără asigurarea unei infrastructuri de cale ferată care să permită obținerea unor viteze de rulare mai mari pe reșlația Constanța – București, modernizarea ecluzelor de pe canalul Dunăre – Marea Neagră, spitalul regional de urgență, amenajarea unui drum Trans Regio care să lege Constanța de Vama Veche, dezvoltarea Portului Constanța, extinderea plajelor și consolidarea falezelor, amenajarea portului de agrement “Diamant”, extinderea și modernizarea aeroportului internațional Mihail Kogălniceanu sau Riviera Tomis. Valoarea estimată a proiectelor diferă în funcție de gradul de complexitate al investiției. Astfel pentru lucrările de dezvoltare a portului Constanța proiectul ar avea nevoie de o finanțare de peste 860 milioane euro, în timp ce pentru construirea și echiparea unui spital regional ar fi necesare 200 milioane euro. Valoarea estimată a tuturor proiectelor se ridică la suma de 1544 milioane euro.

Campania este și o modalitate de a invita constănțeanul la o abordare civică, încercând să dea posibilitatea tuturor criticilor actualului management administrativ de la… “Casa Albă” să identifice proiectele majore de infrastructură și investiții care să contribuie la dezvoltarea Zonei Metropolitane Constanța. Fiecare are ceva de criticat, de “observat” și este un fapt evident că sunt multe de îmbunătățit, dar toate problemele care sunt în  niște “bile negre” în contul edililor pot fi abordate constructiv, cu atitudine civică, în scopul de a atrage atenția că “vocea poporului” este una fermă și, fără a-i pune la îndoială buna-credință, ea trebuie ascultată.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Constanta de azi

 

Loading...
SHARE