JAQLINE POIANĂ, INSTRUCTOR FITNESS: “MULTE FEMEI VOR SĂ APESE PE UN BUTON ȘI SĂ SLĂBEASCĂ. NU S-A INVENTAT, ÎNSĂ, ACEL BUTON!”

Jaqline Poiană este antrenor de fitness. Lucrează cu kilogramele, cu corpul și chiar cu mintea celor care îi cer ajutorul. A fost atletă de performanță, în special în probele de 400 metri și 400 metri garduri, dar a concurat și în probe de sprint, la 200, sau de semifond, la 800 de metri, în echipa celor de la LPS și Farul, unde s-a pregătit cu profesoara Niculina Chiricuță.

După ce a terminat cu sportul de performanță a rămas totuși cu mișcarea în sânge și acum îi antrenează ea pe cei care vor să aibă un corp frumos și sănătatea …la purtător. “Nu mai trebuie să o spun eu, mișcarea este sănătate. La sală vin multe doamne care vor să slăbească 10 kilograme în 2 săptămâni. Dar stați așa, sănătatea, sau îmbunătățirea stării de sănătate, prin adoptarea unui regim de viață care să corecteze surplusul de greutate, nu se poate face “instantaneu”. Nu există un buton pe care apăsăm și eliminăm 2 kilograme, apoi mai apăsăm încă o dată și tot așa. Acele doamne solicită un antrenament intensiv, pentru că și-au fixat un target, dar totul depinde de organismul lor, de modul cum se disciplinează, cum se motivează și cum participă la antrenamente. Apoi, există riscul ca această slăbire forțată să nu fie una sănătoasă, să producă dezechilibru în organism, sau să provoace accidentări la nivelul articulațiilor sau la cel muscular. 

Orice program de antrenament începe cu …o discuție. Se face o “radiografie” a persoanei care stabilește programul de pregătire, inventarul stării de sănătate la momentul respectiv, problemele deja existente, vicii, meniu alimentar, tabieturi și altele. Se începe apoi cu antrenamente ușoare, în care se solicită toate grupele musculare, apoi se lucrează pe segmente, cardio și forță, jocuri. după care, în funcție de rezultate, se poate trece și la antrenamente mai tari. “Sunt femei care cer în special o ajustare în zona abdomenului  sau în cea fesieră, dar e nevoie să știe că trebuie lucrat …”cu cap”, pentru că există riscul să strice  în altă parte, să afecteze musculatura spatelui, spre exemplu. Oamenii așteaptă să fie dirijați,  dar sunt și multe persoane care urmăresc diferite materiale, filmulețe și încearcă să facă de acasă. Trebuie să aibă totuși o consiliere pentru că un program de pregătire nu înseamnă doar de a mișca brațele în fața televizorului, ci este nevoie de mai mult, un program constant de pregătire, o implicare controlată, supravegheată de un profesionist care știe ce să recomande. Acolo unde se lucrează profesionist, rezultatele se văd imediat. O doamnă care a început programul la sală în luna octombrie a slăbit 21 de kilograme în 4 luni. Avea 90 de kilograme și, pur și simplu, refuza să se privească în oglindă. Spunea că știe singură ce avea de văzut în oglindă și nu o încânta prea mult… Dar a fost de acord să vină la sală, să intre în pregătire și acum mă sună și duminica, să-mi spună că nu poate face pauză și vrea să-i recomand ceva din ceea ce facem la sală în timpul săptămânii. Este o schimbare uriașă, dar totul este, în principal, meritul ei.  Nu a recurs la înfometare sau la “buline” care să-i afecteze starea de sănătate, ci a preferat să se implice într-un program de pregătire pentru a slăbi controlat și a ajunge la un corp frumos, așa cum își dorea”.

SHARE