DE CE ACELAȘI MEDIC LUCREAZĂ ȘI ÎN SISTEMUL PRIVAT APOI ȘI ÎN SISTEM DE STAT?

Din ce în ce mai mulţi medici aleg să colaboreze cu clinicile private, de cele mai multe ori pacienţii de la stat sunt aduşi practic în privat.Tot mai mulţi me­dici care lu­crea­ză la stat şi care au contracte şi cu cli­nici private sunt greu de găsit în spi­talele de stat, unde pa­cienţilor li se spu­ne că nu sunt dis­po­ni­bili sau sunt dis­­po­nibili peste o lu­nă sau două. De­ altfel, aproape ju­mă­tate din veni­turile reţe­lelor pri­va­te provin din plăţi ad-hoc, de la pa­cienţi care de cele mai multe ori nu îşi pot găsi medicul de la stat la cabinetul de la spital.
Ce să mai zicem de spitalele de stat din micile orașe care rămân fără medici pe diferite secţii, în special pe specializări ca ATI (urgenţe), imagistică, chirurgie şi chiar pediatrie, întreaga comunitate a oraşului având de suferit, având în vedere că foarte puţini locuitori din provincie îşi permit consultatii la privat. Re­ţe­ta clinicilor pri­va­te este confi­gu­rată în felul următor: pacienţii vin după medicul spe­cialist de la stat pe care nu îl mai găsesc în spital după prima în­tre­vedere, sunt taxaţi în clinicile private, apoi de cele mai multe ori, sunt întorşi la spitalele de stat pentru inter­venţiile chirurgicale, sunt și cazuri catnd pot avea ghinionul să fie amânați din cauza unei aparaturi vechi care s-a defectat.
Atunci pacientul se îndreaptă iar spre spitalul privat pentru a-și recupera sănătatea. Îngrijirea medicală la stat întâmpină probleme din cauza sistemului sanitar, lipsa dotărilor lasă de dorit motiv pentru care medicii aleg sa se împartă între privat și stat. Fiecare pacient alege varianta ce îi pare mai bună în funcție de situația financiară. Îngrijirea într-un spital privat depinde foarte mult de tehnologiile medicale disponibile de performanță și eficiență acestora, de dotările cu aparatură și echipamente de calitate, la nivel occidental care fac posibilă diagnosticarea corectă a pacientului oferindu-i un tratament corespunzător.
Diferențierea dintre cele două spitale, de stat și privat îi motivează pe medici să se împartă între două spitale. Costurile diferă foarte mult și nu tot românul își permite luxul să se împartă între privat și stat. Care este parerea dumneavoastra?

 

Loading...
SHARE