ACCIDENTUL CEREBRAL – O BOALĂ “MODERNĂ”. DAR EXISTĂ SOLUȚII !

Accidentul vascular cerebral (hemoragic) se manifestă prin apariția unei cantităţi de sânge în ţesutul cerebral, datorită unui puseu de tensiune arterială care forţează vasul ce irigă acel ţesut şi îl fisurează, a unor malformaţii vasculare deja existente. Aceasta ar fi definiția “medicală” a unei afecțiuni care, din păcate, a devenit tot mai …actuală. Explicațiile sunt lesne de găsit și identifică în principal, ca sursă de producere, factorul stress. Atâta timp cât stressul a devenit un “virus” al momentului, apariția lui în viața cotidiană poate avea și urmări care să culmineze cu apariția unui AVC. Kinetoterapeutul Liviu Poiană, cu care am stat de vorbă pe tema recuperării medicale în urma unui AVC, ne asigură că există și soluții eficiente pentru recăpătarea stării de sănătate.

Opinia online: Ce “urme” lasă un AVC?

Liviu Poiană : Sunt mai mult situații, dar cele mai frecvente sunt cele în care AVC-ul are ca efect producerea unui deficit motor, iar în unele cazuri și a unui deficit de vorbire. În funcție de aceste situații, de termenul scurs de la producerea lui, sunt și metodele de recuperare medicală, post-traumatism.

Opinia online : În timp, pe ce perioadă se întinde activitatea de recuperare?

Liviu Poiană : Sunt cazuri care necesită doar câtva zile, dar și unele care au nevoie de luni bune pentru a se face unele progrese. În afara tratamentului medical, există un protocol de recuperare care trebuie respectat, în timp ajungându-se la o individualizare a practicilor pentru fiecare pacient în parte. Nu tratăm boala, ci pacienții, pentru că nu există doi pacienți la fel. În multe cazuri apar și afecțiuni asociate care fac mult mai complexă situația de fapt. Există și o metodă de tratament, tromboliză, care infuzează în sânge și are ca efect o absorbție a cheagului de sânge. Dar acest tratament trebuie aplicat foarte rapid, în maxim 3 ore de la producerea accidentului.

Opinia online : Cât este tratamentul medical și cât este terapia post-traumatism?

Liviu Poiană : Desigur, rolul tratamentului este indiscutabil, dar un rol foarte important îl are și partea de recuperare, masajul și gimnastica efectuate în paralel. Și, dincolo de acestea, este foarte importantă implicarea pacienților, tenacitatea lor de a redeveni cei de dinainte, atunci când nu erau afectați locomotor, sau nu aveau deficiențe de vorbire. Pentru ca ei să aibă încredere în ei este nevoie ca și tu, kinetoterapeutul, să fii un bun psiholog și să insufli un tonus pozitiv, cu efect mobilizator pentru psihicul pacientului.

Opinia online : Se pare că avem de-a face cu o boală care a coborât foarte mult media de vârstă în privința victimelor…

Liviu Poaiană : Dacă în urmă cu 20 de ani accidentele vasculare erau mult mai rare, și erau întâlnite predilect la persoane de peste 60 de ani, acum ele s-au înmulțit simțitor, iar media de vârstă a scăzut, fiind afectate chiar și persoane de 25-30 de ani, considerate persoane tinere. Iar explicația este foarte simplă: stress și un regim de viață și alimentar cu totul nesănătos. Alimentația cu zaharuri, grăsimi, consumul de alcool, tutunul, cafeaua sunt factori care contribuie la “vulnerabilizarea” unor persoane.

Opinia online : Nu de mult am citit în presă și de cazul unui sportiv care folosea steroizi și a fost victima unui AVC. ..

Liviu Poiană : Da, și steroizii la care mulți sportivi apelează, pot favoriza producerea unor astfel de accidente cerebrale. De asemenea, au fost și cazuri în care, în cazul femeilor, și folosirea anticoncepționalelor a fost identificată ca o potențială cauză a unor AVC.

Liviu Poiană are 44 de ani și este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității “Ovidius” Constanța, specializarea Kinetoterapie.

 

SHARE