PROGRAMUL “PRIMA CASĂ”, NOI CONDIȚII ÎN 2019

“Prima Casă” este unul dintre cele mai de succes programe. An de an, românii se îngrămădesc pentru a-și depune dosarul și a beneficia de sprijinul statului. Reprezentanții agențiilor imobiliare spun că, în 2019 Programul “Prima Casă” 2019 se va schimba radical.  Băncile deja se pregătesc pentru noile condiţii. Potrivit acestora, va fi introdusă o vârstă limită şi un venit maxim, măsuri care îi vor dezavantaja pe tinerii cu salarii mari. Cei din Ministerul Finanţelor au luat această decizie deoarece,  în ultimii ani, majoritatea celor care accesau Programul “Prima Casă” îşi cumpărau case sau apartamente de vacanţă.

Cine mai poate beneficia de sprijin de la stat?

Conform aceloraşi surse, după aproape 10 ani, programul ar urma să fie accesibil doar tinerilor care au cel mult 35 de ani şi câştigă maximum 3.000 de lei net/lună. Cei cu venituri mai mari de 3.000 de lei nu se vor mai încadra în acest program. Ei vor fi redirecţionaţi către alte tipuri de credite. Până acum, programul “Prima Casă”, putea fi accesat de către orice persoană care câştiga cel puţin salariul minim pe economie cu o  condiţie: să returneze banii în maximum 30 de ani. Cei care se gândesc să îşi cumpere un apartament sau o casă anul acesta, sunt sfătuiţi de experţi să nu se grăbească. Spre finalul anului, sau cel mai târziu anul viitor, preţurile ar urma să scadă cu cel puţin 25 de procente, potrivit analizelor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari. Anul 2019 ar urma să aducă preţuri mai mici cu până la o treime, pe fondul cererii în scădere, cel puţin asta spun analiştii.

Programul “Prima Casă” nu e pentru case de vacanțe!

Ministerul Finanţelor speră, ca după ce programul va fi modificat, locuinţele cumpărate, cu un astfel de credit, vor fi mai mici sau în zone perferice, în acest fel apartamentele de vacanță nemaiputând fi accesibile prin programul “Prima Casă”. “Ei au dat ca exemplu capitala, oraș ce nu are nici o treabă cu casele de vacanță. De exemplu, cu un salariu de 3.000 de lei, cei care accesează programul vor putea avea o rată de cel mult 1.350 lei şi un credit de maximum 54.000 de euro. Teoretic, cu aceşti bani un bucureştean ar putea achiziţiona un apartament nou cu două camere, la periferia Capitalei sau o garsonieră într-o zonă mai bună. Dar la munte sau pe litoral ( Mamaia Nord, Mamaia Sat, Eforie Nord,etc), cu acest buget poți cumpăra doar un apartament de 2 camere sau o garsonieră, pe care ulterior le poţi închiria sau folosi pentru vacanţă. Cei din minister încearcă ceva, dar nu știm  încă ce anume! Treaba cu casele de vacanță nu are logică. Urmăresc cu totul altceva. Poate oprirea programului?!” au încercat să explice, reprezentanții agenției imobiliare Casa Blanca Intermed din Năvodari. Aceștia sunt de părere, că astfel, în 2019, fondurile alocate nu vor fi cheltuite în totalitate, banii rămânând la buget.

Agenții imobiliari spun, că băncile vor primi fonduri pentru program abia în luna februarie. Anul acesta, plafonul total de garantare este de două miliarde de lei. În primele 10 luni din 2018, peste 24 de mii de români au luat împrumuturi prin programul “Prima Casă”. Acesta s-a bucurat de succes, anul trecut, 80% din tranzacțiile agențiilor imobiliare fiind derulate prin acest program. În Constanța, prețul pe metru pătrat diferă în funcție de zonă În prima linie, adică în vecinătatea mării, un apartament se vinde cu 1200-1300 pe mp în timp ce în alte zone din oraș, prețul scade la 1000 de euro pe mp.

 

SHARE