CIPRIAN MARICA VREA EXCLUSIVITATE PE SUBSTANTIVUL “FARUL”!

Un scandal de proporții este pe cale să izbucnească la FC Farul Constanța, declanșat de nimeni altul decât Ciprian Marica, fostul fotbalist care a venit la malul mării cu gânduri… mari, la preluarea brandului, anul trecut. În ciuda promisiunilor făcute suporterilor echipei de fotbal constănțene, legate în principal de performanță și rezultate din ce în ce mai bune, iată că situația din teren este alta decât cea preconizată.

Mai mult, Ciprian Marica face și o mișcare surprinzătoare, potrivit magazin-nautic.ro. Dacă anul 2018 părea a fi momentul relansării pentru echipa Farul, odată cu promovarea în Liga a II-a, după o perioadă extrem de dificilă –  a insolvenței și a eforturilor unui grup de suporteri de a constitui o nouă asociație sportivă, Suporter Spirit Club (SSC) Farul Constanţa, de a legitima echipa sub denumirea tradiţională, de a o înscrie în competiții și de a promova în eșaloanele superioare.

Deși controversată, apariția lui Ciprian Marica în acest context, în calitate de nou proprietar al palmaresului și siglei F.C. Farul, a fost, într-un final, catalogată drept salvatoare. Desigur, au existat și speculații conform cărora relansarea echipei Farul ar fi  doar o etapă în traseul profesional al lui Marica de a accede, în viitor, la funcția de președinte al Federației Române de Fotbal (FRF).

A urmat o perioadă de confuzie, tatonări și contestări între Ciprian Marica și Asociația SSC Farul Constanța, iar asocierea între brand și echipa ce promovase în Liga a II-a s-a produs doar printr-o mediere. Obiectiv propus: promovarea în Liga I și clasarea pe un loc de cupe europene.

Conform sursei citate, însă, “surprinzătoare a fost – după modelul consacrat de Gigi Becali – declarația patetică a celui imediat intitulat „finanţator”, de atașament faţă de culorile clubului, despre care a zis că-l iubește din copilărie și față de orașul Constanța, pe care a zis că-l consideră a doua sa casă”.

După ce SSC Farul Constanţa a încheiat anul pe locul 17, în zonă retrogradabilă, sugerând un evident eșec managerial, în data de 18 decembrie 2018, Ciprian Marica solicită înregistrarea ca marcă a substantivului “FARUL”  în Registrul Național al Mărcilor deținut de OSIM, dând o perfidă lovitură, de data aceasta Clubului Sportiv (CS) Farul și altor entități constănțene, deținătoare ale aceluiași nume, notează magazin-nautic.ro

Ciprian Marica a devenit posesorul mărcii FC Farul Constanţa 1920, înregistrată la OSIM de către Gheorghe Bosânceanu şi achiziţionată de la FC Farul Constanţa (club aflat în faliment şi patronat de Giani Nedelcu) în urma unei licitaţii organizată de lichidatorul judiciar, pe care însă suporterii au considerat-o „cu cântec”. “Dacă s-ar fi solicitat înregistrarea mărcii „FC Farul”, am fi apreciat demersul ca îndreptățit, însă dorința reținerii unei denumiri cu valențe atât de generale demonstrează intenția obținerii unui drept intelectual nemeritat cu repercusiuni devastatoare asupra altor entități, mai ales că în anexa cererii sunt menționate toate domeniile de activitate ce se regăsesc la OSIM şi pentru care vrea să rezerve dreptul exclusiv de folosire a mărcii”, informează aceeași sursă.

Demersul lui Marica, făcut în nume propriu, pare să afecteze cel mai mult CS Farul, instituție de drept public – statut conferit prin Hotărâre de Guvern, în baza Legii Sportului, club sportiv a cărui fiinţare va fi pusă în pericol sub denumirea tradiţională, dacă OSIM îi va da satisfacţie solicitantului. În plus, inițiativa lui Marica prin care acesta dorește exclusivitate pe substantivul “Farul” este o lovitură nu doar pentru CS Farul, ci și pentru echipa Farul Tuzla sau pentru Grădina de vară cinema FARUL din Mangalia, redeschisă după un deceniu, în 2018, în urma unor importante investiţii. Și aceasta pentru că Ciprian Marica își revendică drepturi exclusive pentru un substantiv al limbii române – FARUL!

Cu siguranță, însă, că cel mai mult are de suferit are sportul constănțean, care are nevoie de adevărați susținători!

Loading...
SHARE