“CIORBA LUI RADU”, EVENIMENT CARITABIL PENTRU UN CUNOSCUT BLOGGER CONSTĂNȚEAN

Constănțenii, oameni de bine și pasionați de tradițiile dobrogene, sunt așteptați luni, 10 decembrie, de la ora 16.30, la cafeneaua tătărească Jade, unde se va desfășura un eveniment inedit, intitulat… “Ciorba lui Radu”. Va fi atât o manifestare despre frumoasele tradiții locale, specifice zonei Dobrogei, povestite și trăite cu emoție și mândrie, despre prietenie și omenie, despre ciorbă si alte bunătăți, cât mai ales o acțiune caritabilă pusă la cale de câțiva oameni cu suflet, membri activi ai “Experiențelor Dobrogene”, o comunitate online și offline deja cunoscută publicului datorită acțiunilor deosebite pe care le organizează.

Iată că, la final de an, când toată lumea așteaptă cu speranță și bucurie noi începuturi, când se fac cele mai frumoase daruri, iar visele pot deveni realitate, a venit și rândul “Ciorbei lui Radu”, un eveniment dedicat unui superblogger constănțean, cu capul „Dincolo de Nori” și cu suflet atât de mare încât „ne încape” pe noi toți, Radu Țuglea. De ceva vreme, Radu Țuglea se confruntă cu o mai puțin prietenoasă experiență, cancerul, însoțit de un sistem de asigurări sociale și de sănătate precar și terapii costisitoare.

“Deși este o luptă grea, Radu Țuglea reușește să prezinte totul într-o lumină pozitivă, uneori chiar amuzantă și fiecare întâlnire cu el este motivantă. Noi toți, prieteni, cunoscuți, cititori, îl cunoaștem pe Radu ca pe un pasionat al bucătăriei și-al diverselor rețete, ingrediente și produse, pofticios și mare amator să încerce noi gusturi, acum acest lucru fiind dificil. Îi sunt recomandate și îi priesc doar „gustările” lichide, deci supele și ciorbele definesc meniul său o perioadă de timp. Ne-am adunat câțiva prieteni, Carmen Paraschivescu, blogger Garda Culinară, Stănică Enache, președinte Inomar Cluster, Carmen Oprea, blogger Krmenslife, Enise Ali, fondator Jade Oriental Café și Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art, toți membri activi ai Experiențelor Dobrogene, și-am hotărât ca, măcar pentru o după-amiază, să ne <băgăm> în <Ciorba lui Radu>”, spun organizatorii. 

Dar nu este vorba despre orice ciorbă… La cafeneaua tătărească Jade, Enise Ali și dr. Laura Stroe vor povesti, iar invitații vor degusta toy çorbası (șorbasî), pe românește, ciorba de nuntă. Deși este numită ciorbă de nuntă, este servită ca prim fel la mesele tuturor evenimentelor importante din viețile tătărilor, dar se prepară și în casele lor, pentru consumul cotidian. Traducerea exactă în română ar fi de fapt ”ciorba care satură”, “toy” venind de la verbul “toymaq’, care înseamnă “a te sătura”

“Ciorba lui Radu”, o experiență dobrogeană inedită va dezvălui ciorba ca un fenomen istoric ce a infuențat civilizații, prezentă în ritualul mesei zilnice, la sărbatoare, necaz sau bucurie. Rețeta de toy çorbası, gătită de Carmen Paraschivescu, alături de specialiștii în prepararea bucatelor tătărești de la Jade Oriental Café, este preluată din “Albumul Literar Gastronomic Tătăresc”, fiind câștigătoare a unui concurs național lansat de Nația Ciorbei.

La “Ciorba lui Radu” sunt invitați toți prietenii lui Radu Țuglea, toți iubitorii de istorie și pasionați de povești și toți acei pofticioși, dornici să deguste produse cu tradiție.

“Ciorba lui Radu” este un eveniment caritabil, așa ca nu ezitați să donați, Radu are nevoie de noi tot atât de mult cât avem și noi nevoie de el!

Loading...
SHARE