INEDIT: EXPOZIȚIE DE CERAMICĂ MONUMENTALĂ, ÎN AER LIBER, LA MALUL MĂRII

Iubitorii de artă de la malul mării, constănțeni și turiști deopotrivă, pot admira în aer liber, de săptămâna aceasta, pe faleza „Esplanada” din Constanța, o serie de lucrări de ceramică monumentală, reunite într-o inedită expoziție cu caracter permanent. Vernisajul este programat duminică, 11 noiembrie, de la ora 11.00, în prezența artiștilor creatori, a altor oameni de cultură, oficialități locale, precum și a publicului.

IN MEMORIAM COSTEL BADEA Expoziția este organizată în urma încheierii cu succes a proiectului cultural Simpozionul de Ceramică Monumentală „Costel Badea”, desfăşurat la Constanța, în perioada iulie-noiembrie 2018. Conform Primăriei Municipiului Constanța, partener în acest eveniment, proiectul este un tribut adus memoriei maestrului ceramist Costel Badea, căruia îi împrumută numele și se constituie într-o nouă tentativă de revitalizare a semnificației culturale a Dobrogei – un spațiu care și-a definit de-a lungul timpului un specific artistic unic.

CINE SUNT CREATORII? Cinci artiști vizuali – ceramiștii Gheorghe Fărcășiu, un discipol direct al lui Costel Badea, Florentin Sîrbu, ambii din Constanța, Oana Florică din București, sculptorul Vasile Filip din Constanța și artistul sticlar Iliya Yankov din Varna, Bulgaria – sunt autorii a patru lucrări de ceramică monumentală, create în cadrul simpozionului în hala de producție a fabricii S.C. Keramikon SRL. 

OPINII „Inserate în țesutul urban, cele patru lucrări de ceramică monumentală dialoghează vizual cu arhitectura, vegetația și albastrul mării din vecinătate, devenind un nou nucleu de atracție culturală pentru localnici, dar și pentru turiști. Deși fiecare operă poartă amprenta creatorului – la propriu și la figurat –, cele patru lucrări împărtășesc – atât prin morfologia imaginii tridimensionale, cât și prin titluri sugestive („Însemne arheologice”, „Geneză”, „Aspirație”,„Așteptare”) – inspirația comună din patrimoniul ceramicii milenare a Dobrogei, adăugându-se ele însele acestui patrimoniu, revizitat cu sensibilitatea artistului contemporan”, se menționează într-un fragment semnat de Eduard Andrei, cuprins în catalogul Simpozionului.

În calitate de producător și beneficiar al unei co-finanțări din partea Administrației Fondului Cultural Național, Asociația UMA ED ROMÂNIA a hotărât să doneze cele patru opere de artă către Primăria Municipiului Constanța, cu scopul de a îmbogăți patrimoniul imobil al orașului.

Parteneri locali sunt: Universitatea Maritimă din Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Constanța 1, 144 Engineering Constanța, Piatra Design Constanța, iar organizator: Asociația UMA ED România. De asemenea, co-finanţator al proiectului este Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Loading...
SHARE