VIZIONÂND O PIESĂ DE TEATRU INTERESANTĂ, AM DESCOPERIT ȘI O MARE POETĂ, CLAUDIA MOTEA

În perioada 1-3 noiembrie -2018, am participat la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional  ”Mihail Sebastian”  unde printre parteneri s-au aflat: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Brăila, Muzeul Brăilei ,,Carol I’’, Biblioteca ,,Panait Istrati’’ și Instituția Prefecturii Brăila.

În program ca de obicei au fost mai multe activități printre care și lansări de carte , la loc de cinste aflându-se cel de al doilea volum intitulat ,,Mihail Sebastian-Bucuriile muzicii’’ realizat de neobositul literat Geo Șerban căruia i s-a alăturat acum și profesorul Petruș Costea. Trebuie menționat faptul că valorosul critic Geo Șerban este un mare iubitor al operei regretatului scriitor Mihail Sebastian și s-a aplecat cu multă migală asupra activității și vieții personale a marelui scriitor interbelic.

În sala teatrului brăilean ,,Maria Filotti’’  au fost prezentate publicului și piesele:  ,,Regele gol’’ de Evgheni Svartz în regia directorului Lucian Sabados,  ,,O chestiune de onoare’’ de Elena Dumitrescu- Newing  și ,,Shylock’’ după Gareth Armstrong,  jucată de  marii actori George Mihăiță și Horațiu Mălăele. Tot aici a fost prezentată și piesa ,,Accidentul’’, o adaptare după romanul lui Mihail Sebastian, în rolurile principale aflându-se actorii Andrei Sochircă, artist emerit al poporului din Republica Moldova / Teatrul Național  ,,Eugene Ionesco’’din Chișinău și actrița româno-canadiană Claudia Motea. Personal am rămas puternic impresionat de jocul celor doi actori care au pus mult suflet și talent  în realizarea cât mai emoționantă a celor două personaje din piesă, Nora și Paul. După terminarea spectacolului care a avut un succes enorm într-o sală arhiplină, am găsit-o la o masă cu cărți pe minunata actriță Claudia Motea, Nora, din piesa de mai sus. Am felicitat-o pentru impresionanta ei prestație artistică  de pe scenă și i-am oferit o carte de vizită. Dânsa mi-a răspuns tot cu o carte de vizită și mi-a dăruit un volum de versuri  cu dedicația:  ,,Cu toată prețuirea, Claudia Motea-Brăila, 2-XI-2018’’. I-am mulțumit dar nu am știut exact ce este cu această carte. Am privit-o atent și pe ea era scris: ,,Claudia Motea/ Poeme/ Preludii în Cetatea Soarelui’’. Cartea a apărut la prestigioasa Editură Libris Editorial- 2018. Pe  semnul  de carte din interiorul cărții am găsit poza poetei-actrițe, ea fiind Imaginea acestei editurii, în care era specificat că este vorba de o actriță-poetă româno-canadiană. Am citit și aceste cuvinte: #Respect Yourself, Oferă-ți timp pentru lectură!, un îndemn fidel de sorginte livrească pentru a iubi cărțile.

Deschizând cartea am remarcat Prefața semnată de academicianul Victor Crăciun, purtând titlu ,,Claudia Motea-poeta spectacol’’. Autorul Prefaței ne spune că atunci când a văzut-o jucând pentru prima oară pe actrița Claudia Motea,  ”a avut în față o actriță cu o față angelică, de copilă căreia i se potrivește expresia caragială ,,angel radios’’, căreia rolul Ziței  i se potrivește ca o mănușă”.  În continuare autorul Prefaței ne spune că actrița Claudia Motea pe șcenă arde ca o flacără, iar în poezie, mai ales în poeme, se lasă cuprinsă de toate emoțiile pe care le trăiește cu adevărat. Actrița a absolvit facultatea de teatru din București la clasa prof. Virgil Ogășanu, a avut numeroase colaborări cu teatrele din București și din țară, dar și cu televiziunea națională și ca din Canada. A lucrat și cu marele regizor Silviu Pucărete în excepționalul proiect teatral ,,Danaidele’’, perioada de ucenicie  făcând-o pe scena  Teatrului Național  din Craiova. In anul 1996, participând la Festivalul de la Dublin, trupa din care făcea parte și tânăra actriță Claudia Motea , a obținut Premiul Criticii.

Actrița a jucat și în Canada, mai mult de zece ani, bucurându-se de aprecierea publicului canadian și obținând importante premii în dramaturgie și actorie. Totodată în Canada  a urmat și cursurile de psiho-sociologie la Stradford Career Institute din Montreal și a predat cursuri de actorie la Școli private canadiane Montessori. Fiind tot o gorjeancă din zona lui Brâncuși care s-a dovedit a fi o perfecționistă, atât pe scenă, cât și în poezie, în Canada s-a impus atât ca actriță cât și ca dramaturg, ea debutând cu o piesă scrisă chiar de ea intitulată ,,Să mă iubești nu-i lucru cel mai rău’’. A realizat și multe traduceri de piese de teatru  și a produs spectacole de divertisment.

            Revenită în România, Claudia Motea a realizat piesa de teatru-film  dedicat vieții de emigrant din străinătate, ,,Iubește-mă… America !’’,  pe un scenariu propriu în regia Maestrului  Alecu Croitoru și pe care a jucat-o în peste zece țări . A realizat și filme de scurt metraj, jucând alături de actorul cântăreț Adrian Enache. În prezent Claudia Motea este director artistic al trupei ,,Teatrul Nostrum’’,  teatru afiliat Uniunii  Ziariștilor Profesioniști din România unde a semnat montări și cu scenarii proprii. Ceea ce impresionează pe lângă marele ei talent și dăruirea sa totală artei , este faptul că actrița Claudia Motea face toate acestea cu o mare lejeritate. În volumul său de poezii există aproape o sută de creații de dimensiuni și stiluri diferite.

Eliza Roha, autoarea Postfaței cu titlu ,,Imn solar închinat bucuriei de a trăi și a iubi’’ ne spune că: Acest volum se înscrie cu mult succes în categoria scrierilor cu tematică absolut original, de certă inspirație teatrală și multă nostalgie…în volum apreciem multă culoare și multă prospețime.

În final nu pot decât să mă bucur că am cunoscut-o pe această valoroasă actriță-poetă și îi urez mult succes în cariera artistică cu o ascensiune celestă și pe tărâmul poeziei!

 

 

Autor:

IANCU AIZIC TECUCI 

 

Loading...
SHARE