CIOBANII AU PICHETAT MINISTERUL AGRICULTURII

Câţiva ciobani au pichetat, astăzi, Ministerul Agriculturii, nemulţumiţi că prin neînregistrarea berbecilor cu un certificat de origine pierd sprijinul cuplat, spunând că animalele din programul de ameliorare sunt mai neperformante decât cele care nu aparţin programului.

„Am vrut să îi arătăm domnului ministru, eu i-am explicat de mai multe ori, de la un timp nu a mai vrut să mă asculte, ştiind ce se întâmplă. Am venit cu doi berbeci. Unul este normal, fără acel certificat de origine, iar celălalt este berbec cu certificat de origine. Au aceeaşi vârstă, trei ani. Crescuţi amandoi în zonă de câmpie, unul la Oradea, iar celălalt la Timişoara. Agenţia Naţională pentru Zootehnie, prin programul de ameliorare, spune că prin berbecul mai mic poţi face mai mare performanţă decât celălalt şi te obligă să cumpere berbeci cu certificate de subvenţie, dacă vrei să încasezi acea subvenţie, acel sprijin cuplat din zotehnie”, a declarat Dănuleţu Gheorghe, oier din Sibiu cu 2.000 de animale.

Potrivit Mediafax, ciobanii spun că fără certificatul de origine din programul de ameliorare a speciei la ovine nu se mai primeşte sprijinul cuplat, în valoare de 25 de euro/cap de animal, ci doar cuantumul Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT), în valoare de 25 de lei/cap de animal, iar pentru efectivele care beneficiază de programul de ameliorare se încasează atât sprijinul cuplat, cât şi ajutoarele naţionale tranzitorii.

„Deci lumea a lăcomit la nişte bani, dar cu acest lucru şi-au stricat animalele, pentru că de când mă ştiu am căutat ce e mai bun să bag în animale. De aceea lumea a căutat să-şi cumpere berbeci, fără să mai conteze talia, pentru bani s-au înghesuit toţi”, a spus Dănuleţu Gheorghe.

Loading...
SHARE