CARE VOR FI EFECTELE SCĂDERII TVA, DE LA 1 NOIEMBRIE

Scăderea TVA de la 1 noiembrie pentru mai multe tipuri de afaceri va avea efecte benefice, prin reducerea evaziunii şi micşorarea preţurilor, dar vor apărea şi discriminări între unităţile de alimentaţie publică, spune Adrian Teampău, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY România.

De la 1 noiembrie vor putea aplica cota redusă de TVA de 5% activităţile de restaurant şi catering, cazarea în hoteluri şi facilităţi similare, sălile de fitness, precum şi accesul în parcuri de distracţii şi parcuri recreative. Ordonanţa de urgenţă care cuprinde şi aceste noutăţi a fost adoptată în şedinţa de Guvern din 4 octombrie.

În ceea ce priveşte turismul local, ANAF se confruntă, în ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale. Măsura privind reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru serviciile din industria ospitalităţii ar trebui să reprezinte un stimulent pentru aducerea la suprafaţă a veniturilor nedeclarate şi, prin urmare, plata TVA de către agenţii economici.

Un efect direct al acestei măsuri pentru afacerile din domeniu ar consta în potenţiala reducere a tarifelor brute practicate, ceea ce ar creşte gradul de ocupare a unităţilor de cazare. „Rămâne de văzut însă dacă această măsură fiscală se va traduce într-o reală diminuare a preţurilor serviciilor începând cu 1 noiembrie. Şi chiar dacă nu vom asista la o asemenea abordare din partea agenţilor economici, iar nivelul tarifelor se va menţine, este interesant de urmărit cum vor utiliza firmele surplusul de venit realizat (rezultat din diferenţa de cotă de TVA). Acest surplus poate fi utilizat pentru realizarea unor investiţii suplimentare în unităţile respective (n.a. hoteluri şi restaurante) sau poate chiar în creşterea salariilor angajaţilor”, spune Adrian Teampău, citat de Mediafax.
Unele afaceri nu vor putea beneficia de reducerea cotei de TVA. „Aici ne referim la definiţia serviciilor de restaurant şi catering din Codul Fiscal. Doar agenţii care demonstrează că prestează o gamă mai largă de servicii, nu doar furnizează mâncare şi băutură, vor putea să aplice cota redusă de TVA de 5%. Un exemplu în acest sens îl constituie unităţile de alimentaţie care livrează mâncare la domiciliu, dar nu pun la dispoziţie un spaţiu pentru consum şi nu oferă servicii conexe (de exemplu, servire la masă ). Aşadar, o pizza comandată şi livrată la domiciliu va fi subiect de 9% spre deosebire de o pizza pe care o savurăm la restaurant. De ce? Pentru că, în primul caz, vorbim de o livrare de alimente care beneficiază de 9% TVA, în timp ce pentru serviciile de restaurant se va aplica 5% TVA. Teoretic, va fi mai ieftin să mănânci la restaurant decât acasă”, explică specialistul.
În aceeaşi notă, vor apărea şi discriminări între tipurile de unităţi de alimentaţie publică. Spre exemplu, o patiserie sau o altă afacere mică care nu dispune de spaţiu şi nu prestează servicii conexe (de exemplu, servire la masă) nu va putea aplica cota redusă de TVA de 5%. În timp ce o afacere mai mare, care dispune de spaţiu cu mese şi angajează ospătari, chelneri, barmani va putea să aplice cota redusă.

Devine evident că, în contextul noilor modificări, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect în domeniul alimentar, se impune definirea exactă a serviciilor conexe aferente operaţiunilor de restaurant şi catering.

 

Loading...
SHARE