NICOLAS GEORGESCU ROEGEN, CEL MAI MARE ECONOMIST ROMÂN AL TUTUROR TIMPURILOR

Ziarul Opiniaonline.ro demarează o campanie prin care va aduce periodic în atenția cititorilor săi mari personalități de origine constănțeană care ne-au lăsat opere și creații de excepție și care au avut un impact major atât la nivel național, cât și internațional. Pentru a realiza un arc peste timp, am ales ca despre aceste personalități să ne vorbească specialiști recunoscuți din domeniul respectiv și care au fost influențați în cariera lor sau în dezvoltarea lor profesională de exemplu și modelul acestor maeștri.

 

Am ales să aducem în atenția cititorilor o personalitate de excepție, despre care se știe încă foarte puțin și care merită cu prisosință omagiul concetățenilor săi, prinzându-i-se numele pe o placă memorială la liceul pe care l-a slujit, realizându-se un bust și botezându-se o școală din oraș, dar și o stradă. Cine este această personalitate unică, de recunoaștere internațională, prea mare pentru un oraș atât de mic?

Este vorba de Nicolas Georgescu Roegen, născut la 4 februarie 1906 în Constanța, în cartierul Viile Noi. Acesta și-a început studiile la Școala primară nr.1 din Constanța, mai apoi a activat, pentru un timp, profesor de matematică la Liceul „Mircea cel Bătrân”, de unde a plecat la studii aprofundate în Italia și Franța (Sorbona), a fost profesor la Harvard, apoi la Vanderbilt University din Nashville (S.U.A). A fost nominalizat de patru ori la Premiul Nobel pentru Economie, dar după cum menționează chiar el, nu a avut susținerea necesară pentru a obține acest premiu.

 

 

 

Pentru a ne evoca personalitatea lui Nicolas Georgescu Roegen l-am intervievat pe domnul Dănuț Epure, economist și profesor universitar. „În dicționare și lucrările de specialitate Roegen este considerat ca cel mai mare economist român al tuturor timpurilor, autorul unor teorii care-i poartă numele.” Deși pentru mult timp a predat și a fost cercetător în mari universități ale lumii,  Nicolas Georgescu Roegen nu a uitat niciodată de originile sale române. Potrivit domnului Epure, lui Roengen îi aparține una dintre cele mai frumoase declarații de credință față de România:  „Dragostea mea față de neamul românesc are rădăcini adânci în ceea ce sunt și voi fi mereu” ne spunea cu mândrie constănțeanul Nicolae Georgescu Roegen.

Potrivit domnului Epure lucrarea de referință a lui Roengen, care a produs o „revoluție în gândirea economică este Legea entropiei și procesele economice”. Totodată el „este fondatorul unei noi științe: Bioeconomia în care pledează pentru raționalitatea folosirii resurselor naturale. A scris peste 225 de articole, studii și cărți, publicate în decurs de mai bine de 60 de ani, în care au fost puse în discuție problemele fundamentale de natură economică ce s-au ivit în fața societății omenești. Operele sale au influențat decisiv formarea și dezvoltatea unor întregi generații de economiști, printre care mă număr și eu”.

Un mare economist, Paul Samuelson (laureat al premiului Nobel pentru economie), afirma despre cercetătorul român: „Avem în Nicolae Georgescu Roegen un savant printre savanți, un economist printre economiști.”

Tot dl. Epure ne-a mai declarat că: „trebuie să precizăm faptul că Nicolae Georgescu Roegen este Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța, poza sa fiind expusă de mine în Sala Senatului Universității. Am susținut acordarea acestui titlu pentru că domnul Nicolas Georgescu Roegen este cel mai mare economist român din toate timpurile, și legătura sa cu Constanța a fost permanentă, iar decernarea acestui titlu este un umil omagiu pe care am putut să îl aducem acestei personalități constănțene. Biblioteca Universității deține câteva din operele acestuia în limbile română și engleză, cărți cu ex-libris, donate de autor.”

„O altă formă prin care am evocat cariera și contribuția maestrului a fost faptul că în februarie 2010, Revista Universității „Ovidius” Constanța, „Ovidianum”, a dedicat o ediție specială savantului, tot atunci având loc și vernisajul expoziției de carte Opera unui savant economist” ne-a mai precizat domnul Epure.

Personalitatea ilustrului profesor a fost sărbătorită și în cadrul Colegiului „Mircea cel Bătrân” cu prilejul centenarului (1906-2006) nașterii acestuia. Ca o recunoaștere a faptului că a fost profesor în această instituție, un laborator îi poartă numele.

În pofida acestor evenimente domnul Epure consideră că „încă este nevoie de o mai puternică recunoaștere și promovare a meritelor acestei personalități copleșitoare a spiritului universal, care a pornit să cucerească lumea economiei și științei din orașul nostru.”

SHARE