CINE MAI PRICEPE LOGICA LUI TEODOROVICI?

Din păcate, domnul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi-a găsit un loc de frunte la rubrica noastră, “Loserul zilei“, în urma declaraţiilor halucinante făcute de curând şi care au stârnit reacţii de revoltă în spaţiul public. Acesta spunea, zilele trecute, că românii ar trebui să beneficieze de servicii medicale diferite, în funcţie de contribuţia la asigurările de sănătate. Cu alte cuvinte, o aşa-zisă “soluţie” de a aduce mai mulţi bani la buget prin accentuarea inegalității dintre săraci și bogați și instituirea unui sistem de sănătate discriminatoriu. Iată ce declara Teodorovici: „În funcţie de cât plăteşti pe CASS, să ai făcute mai multe variante, pachetul 1, pachet de bază, ai un alt venit la care se plăteşte CASS, deci implicit o contribuţie mai mare, atunci ai al doilea pachet, cu alt tip de servicii, ăsta cred că e sistemul logic”, a declarat Teodorovici.

Îi recomandăm domnului ministru să nu mai privească lucrurile din perspectiva unui contabil şi să mai răsfoiască puţin şi Constituţia, unde se reglementează, la art. 34, o serie de drepturi și libertăți, printre care și dreptul la ocrotirea sănătății. Mai mult, Legea sănătății spune și ea că România are un sistem de servicii de sănătate bazat pe principiile echității, universalității și solidarității, nu pe principiul cenzitar.

Iată că luni, 17 septembrie, Confederaţia sindicală „Cartel Alfa” ia atitudine cu privire la gogomăniile emise în spaţiul public de către domnul ministru şi îi cere DEMISIA! Nici noi nu spunem că ar fi o idee rea… 

„Domnul Orlando Teodorovici propune pachete de servicii de sănătate diferenţiate, în funcţie de suma plătită de contribuabil, probabil neînţelegând ce înseamnă dimensiunea socială a statului (proclamată în Constituţie) şi principiile universalităţii, echităţii şi solidarităţii pe baza cărora este construit sistemul de sănătate publică. Încercarea de a-şi nuanţa declaraţiile nu schimbă cu nimic esenţa lor. Preocuparea pentru tratamentul diferenţiat în funcţie de puterea financiară a cetăţenilor este mult mai sus pe agenda domnului ministru decât, spre exemplu, preocuparea pentru lărgirea bazei de contribuabili şi asigurarea sustenabilităţii sistemului sau preocuparea pentru combaterea evaziunii fiscal deosebit de mari”, se arată într-un comunicat al Confederaţiei sindicale Cartel Alfa.

Sindicaliştii sunt fermi pe poziţie: „Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” solicită demisia imediată a Ministrului Finanţelor Publice, dl. Orlando Teodorovici. Sperăm că succesorul său va fi o persoană care să îmbrăţişeze în mod real valorile social democraţiei, ale partidului aflat la guvernare, care va înţelege că o societate segregată, cu mulţi foarte săraci şi puţini foarte bogaţi, cu inegalităţi duse la extrem, cu instabilitate legislativă şi fiscală, nu este peformantă economic pe termen lung”.

 

Loading...
SHARE