TĂRICEANU: ”GAFA LUI MAIOR SE VEDE DE LA O POȘTĂ”

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că „gafa” diplomatică făcută de ambasadorul în SUA, George Maior, „se vede de la o poştă”, iar dacă ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, va cere rechemerea acestuia, atunci preşedintele Klaus Iohannis “trebuie să aibă în vedere toate elementele”, transmite Mediafax.

Potrivit sursei citate, întrebat, miercuri seară, la Antena 3, ce se aşteaptă să facă şeful statului, în cazul în care ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, va propune rechemarea în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Eu cred că această gafă se vede de la o poştă. Ce va face preşedintele, mi-e greu să anticipez, dar se va crea o situaţie nefirească. Atunci când ministrul face o astfel de solicitare, atunci e clar că la Washigton a-l trimite din nou pe Maior să-şi îndeplinescă misiunea de ambassador, atunci misiunea e compromise. Deci preşedintele trebuie să aibă în vedere toate elementele”.

„A intrat ca un elefant pe masa de porţelanuri”

Tăriceanu a declarat, în legătură cu declaraţiile făcute de ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, că acesta a intrat ca “un elefant pe masa de porţelanuri” şi este grav că a implicat Guvernul român în politica internă a SUA.

“Domnul Maior şi-a permis, într-o primă fază, să facă aprecieri laudative la o scrisoare senatorului John McCain, semnată cu puţin timp înainte de decesul lui. Foartă multă lume şi-a pus întrebarea dacă era semantă de dumnelui sau de altcineva din anturajul lui. Scrisoarea era laudativă la activitatea doamnei Kovesi. La ceva timp a apărut scrisoare adresată de Rudolph Giuliani preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere, în care spune foarte clar că este foarte îngrijorat legat de ce s-a întâmplat cu abuzurile în justiţie, cu protocoalele ilegale şi secrete, interceptările. Domnul Maior se simte obligat să reacţioneze şi să îl ia în derâdere, făcând remarci personale, că ar fi lobbyist. Problema cea mai importantă sesizată de mine este faptul că domnul Maior în tehnica securistică pe care a învăţat-o, nu se referă la problematica scrisorii, nu la abuzurile în care domnul Maior a fost unul dintre arhitecţi, dintre actorii principali. Domnia sa nu înţelege un lucru că intrând în polemica John McCain şi Rudolph Giuliani interferează în politica SUA cu problematica combaterii fenomenului deep state. Toţi oficialii americani, pe bună dreptate, s-au gândit că domnul Maior a vorbit cu aprobarea celor de acasă, nu s-au gândit că a vobit gura fără el. A intrat ca un elefant pe masa cu porţelanuri. De aceea l-am întrebat pe domnul Maior dacă avea aprobare pentru mesajele transmise, bineînţeles că nu avea aprobare de la Comisia pentru Spaţiu, dar probabil că aceasta este prea mică pentru domnul Maior. Ce nu înţelege domnul Maior este faptul că prin mesajele sale implică Guvernul României în disputele politice extrem de sensibile din SUA. Lucru care este foarte grav”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri seară la Antena 3.

Loading...
SHARE