TĂRICEANU: “PENITENCIARELE NU SUNT PENTRU EXTERMINAREA CONDAMNAŢILOR”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi seară, într-o intervenţie telefonică la România TV, că moartea judecătorului Stan Mustaţă, încarcerat la penitenciarul Jilava, a venit, probabil, ca urmare a “lipsei de îngrijire”. “Moartea judecătorului Stan Mustaţă în penitenciar, ca urmare, probabil, a lipsei de îngrijire, ca să nu spun a relelor tratamente, dar a lipsei de îngrijire adecvată nu este primul caz. A fost şi cazul lui Adamescu (Dan – n.r.). Cred că la nivelul ANP trebuie acordată mai multă atenţie acestor situaţii limită, pentru că penitenciarele sunt făcute să îi primească pe cei care sunt condamnaţi şi îşi ispăşesc pedepsele, dar acest lucru presupune exterminarea lor. Acest caz este de o gravitate deosebită, având în vedere că nu e prima situaţie”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a afirmat că acest deces nu este primul în sistemul penitenciar, amintind de cazul omului de afaceri Dan Adamescu.

“Acest lucru nu presupune nepăsarea faţă de sănătatea oamenilor şi de condiţiile în care trăiesc şi mă bucur că totuşi am văzut o reacţie foarte promptă a ministrului Justiţiei, prov. univ. Tudorel Toader, care a ordonat o verificare a tuturor penitenciarelor pentru ca să se tragă nişte concluzii şi astfel de situaţii să nu se mai întâmple. Moartea judecătorului Stan Mustaţă în penitenciar ca urmare probabilă a lipsei de îngrijire, ca să nu spus a relelor tratamente, dar a lipsei de îngrijire adecvată, nu este primul caz. Vă aduceţi aminte şi cazul foarte mult mediatizat la vremea respectivă a lui Adamescu”, a declarat Tăriceanu.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunţat joi începerea unei anchete interne la Penitenciarul Jilava, după moartea fostului judecător Stan Mustaţă, aflat în detenţie pentru luare de mită.

Fostul judecător la Curtea de Apel Bucureşti Stan Mustaţă, aflat în detenţie pentru luare de mită, a murit în urma unui infarct miocardic. Anunţul a fostă făcut la Antena 3, de către avocata sa, Lorette Luca, care a spus că fostului judecător i s-a făcut şi mai rău, el având blocaj renal şi a fost “plimbat prin trei spitale”. La ultimul dintre acestea, s-a decis să i se facă dializă, însă inima sa a cedat, iar Stan Mustaţă a făcut infarct şi a decedat.

SHARE