MAPN ÎI RĂSPUNDE UNUI DEPUTAT PMP:“ROMÂNIA A CHELTUIT 1,81% DIN PIB PENTRU APĂRARE”

Ministerul Apărării a spus, într-un răspuns la o interpelare a deputatului PMP, Eugen Tomac, că România a cheltuit 1,81% din PIB pentru apărare în 2017, potrivit execuţiei bugetare pe acel an, în contextul în care ţara noastră s-a angajat să aloce 2% din PIB, a anunţat parlamentarul pe Facebook.

“România a cheltuit doar 1,81% din PIB pentru apărare în 2017 Preşedintele Trump ne-a reamintit că Europa are nevoie de SUA pentru a-şi asigura securitatea. România are nevoie, mult decât oricine, de SUA. Avem nevoie de garanţii reale de securitate deoarece suntem graniţa de est a UE şi NATO. Preşedintele Trump va cere astăzi tuturor statelor europene membre NATO să-şi respecte angajamentele militare fata de organizaţie. Am vrut să ştiu dacă Guvernul condus de PSD şi-a respectat angajamentele asumate şi reafirmate atât la Washington, cât şi la Bruxelles, cu privire la alocarea a 2% din PIB pentru apărare. În 2017, an în care putem şti exact cât am cheltuit, nu am respectat un angajament care ţine de demnitatea statului şi de reputaţia noastră între statele membre NATO. Conform răspunsului pe care l-am primit de la ministrul Apărării, Mihai Fifor, România a cheltuit doar 1,81% din PIB pentru apărare în 2017”, a afirmat deputatul PMP, Eugen Tomac, pe Facebook.

Conform agenției de presă Mediafax, răspunsul Ministerului a venit o lună mai târziu în care i s-a transmis preşedintelui PMP, Eugen Tomac, că instituţia a cheltuit în anul respectiv peste 14 miliarde de lei, însemnând 1,81% raportat la PIB.

“Urmare Acordului politic national privind creşterea finanţării pentru Apărare, convenit de Preşedinţie cu partidele politice din România în luna ianuarie 2015, anul 2017 este primul an când alocaţiile bugetare pentru Ministerul Apărării Naţionale (M.Ap.N.) au atins pragul de 2% din PIB, ceea ce a asigurat o bază solidă pentru dotarea forţeilor armate cu echipamente de luptă modern şi interoperabile, în vederea îndeplinirii misiunilor stabilite şi a angajamentelor asumate faţă de NATO, UE şi partenerii strategici. Execuţia bugetară pe anul 2017 a fost de 14,764 miliarde lei, ceea ce reprezintă 1,81% raportat la Produsul Intern Brut comunicat de Comisia Naţională de Prognoză la data elaborării bugetului M.Ap.N pe anul 2017 (815,2 mld. lei)”, se arată în răspunsul ministrului Mihai Fifor.

SHARE