CINEASTUL OLEG SENTSOV ESTE GATA SĂ MOARĂ ÎN ÎNCHISOARE

Când Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia va debuta joi, cineastul ucrainean Oleg Sentsov, care execută o sentinţă de 20 de ani de închisoare într-un penitenciar din nordul Rusiei, va fi împlinit o lună de când se află în greva foamei, relatează luni AFP.

În vârstă de 41 de ani, Oleg Sentsov spune că este pregătit să moară în închisoare ca urmare a grevei foamei în care a intrat pentru a cere eliberarea sa şi a celorlalţi ”prizonieri politici” ucraineni încarceraţi în Rusia.

Unul dintre oponenţii anexării Crimeii de către Rusia în 2014, Sentsov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru ”terorism” şi ”trafic de arme” la finele unui proces calificat drept ”stalinist” de către Amnesty International şi denunţat de către Ucraina, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Preşedintele rus Vladimir Putin, conştient că situaţia cineastului ucrainean ar putea umbri imaginea Rusiei într-un moment în care întreaga opinie publică va fi cu ochii pe ea, a menţionat, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko, un eventual ”schimb de prizonieri” între cele două ţări.

Loading...
SHARE