CURAT MURDAR COANE…RUGINĂ

Până recent, aparițiile în media ale conducerii Universității Ovidius aveau un caracter triumfalist și prezentau „mărețele realizări și împliniri” (orice problemă existentă fiind doar rezultatul „grelei moșteniri” din perioada Epure). Se pare însă că realitatea nu prea mai poate fi ascunsă și că situația UOC a ajuns atât de disperată încât nu mai poate fi negată nici măcar de Sorin Rugină, cel care se află acum la conducerea universității.
Într-un interviu apărut ieri în media locală aflăm, chiar de la Rugină care este situația UOC și ce ar mai fi rămas din marea universitate de la malul Mării Negre şi ne îngrozim. Aflăm că sunt o serie de specializări care nu mai sunt atractive pentru studenți, unele având probleme cu ocuparea chiar a locurilor bugetate (precum Facultatea de Construcții), altele având specializări „înghețate” precum Fizica și Chimia. Ce nu ne spune Rugină este faptul că această situație este generalizată, sursele noastre afirmând că sunt numeroase alte facultăți din cadrul UOC unde unele specializări la nivel de licență sau programe masterale au intrat în proces de lichidare (precum la Matematică și Informatică, Litere, Științele Naturii și Științe Agricole, Drept etc). De asemenea, potrivit acelorași surse, urmează ca în viitorul apropiat și alte specializări să fie înghețate sau lichidate (de la Teologie, Istorie și Științe Politice etc). La acest moment din cele 16 Facultăți din cadrul UOC, se pare că doar Facultatea de Medicină are un buget pozitiv, toate celelalte 15 fiind pe minus.
Paradoxal este că specializările invocate de Rugină ca având probleme, sunt cele care au reprezentanți la cel mai înalt nivel al conducerii Universității, este vorba de Prorectori Gîrțu de la Fizică-Chimie/Științe Aplicate și Inginerie, Maftei de la Construcții sau Bobe de la Matematică-Informatică. Întrebarea pe care fiecare și-o pune în mod firesc este: dacă acești prorectori nu reușesc să păstreze viabile și funcționale măcar specializările de unde provin, cum pot aceștia să managerieze o întreagă Universitate?
Problemele nu se opresc însă doar la dezinteresul pentru câteva specializări, ci ele sunt mult mai profunde și afectează în mare măsură viitorul UOC. Potrivit declarației acordate de Sorin Rugină ziarului Cuget Liber „problema este de mentalitate şi mobilizare, iar uneori, activitatea este parazitată de salarizare, situaţie ce creează oarece nemulţumiri, dar aceasta este o instituţie complexă, unde, dacă nu vii cu sufletul şi cu înţelegere nu poţi să progresezi prea rapid”. Înțelegem de aici că de vină pentru probleme UOC sunt de fapt cadrele didactice, care nu doar că nu se mobilizează și nu își schimbă mentalitatea, ci mai au „tupeul” să fie nemulțumite de salariile de mizerie, nemulțumire care le „parazitează activitatea”.
Sursele noastre ne spun că de fapt activitatea este „parazitată” de salariile uriașe pentru cei care servesc interesele de grup, în timp ce restul angajaților sunt profund nemulțumiți de nivelul câștigurilor; de faptul că plouă cu concursuri de conferențiari şi profesori pentru cei aflați în grațiile conducerii, în timp ce rămân descoperite posturile de asistenţi şi lectori, angajaţi de regulă pe perioade determinate; de faptul că piramida titularilor este inversată şi inoperantă din punct de vedere al eficienţei și al unui management corect şi coerente.
Potrivit unor mesaje primite la redacție evaluarea făcută recent printre cadrele didactice a scos la lumină o realitate cruntă cu un procent foarte mare de minusuri şi păreri negative despre managementul instituţiei. Se zvoneşte, de altfel, că urnele cu părerile angajaţilor solicitaţi să îşi exprime un punct de vedere despre situația de la Ovidius, fie au dispărut cu totul, fie au fost ascunse ca să nu tulbure apele deja învolburate ale climatului universitar, ca urmare a atitudinii de ignorare a realității crunte de dezamăgire a tuturor celor care muncesc aici.
Din poziția unuia dintre cei mai bine plătiți bugetari din Constanța, care în 2016 a câștigat aproximativ 5000 de euro lunar (ca o paranteză: nici până astăzi Rugină nu și-a depus pe site-ul UOC declarația de avere aferentă anului 2017!!!), „pensionarul” Rugină (care în curând va împlini 67 de ani) vorbește de o instituție complexă în care trebuie să vii cu sufletul și cu înțelegere pentru a putea progresa…dar uită că majoritatea angajaților iau niște salarii lunare de câteva sute de euro. Probabil că, dacă și cadrele didactice care nu fac parte din camarilă ar lua salarii de mii de euro pe lună, nu ar mai fi nemulțumite și ar da dovadă de înțelegere și dăruire. De la Caragiale încoace știm că „sătulul nu crede la ăl flămând” așa că nu avem de ce să avem pretenții la Rugină ca să înțeleagă realitatea dură în care trăiesc cadrele de la UOC.
Finalul declarațiilor lui Rugină este apoteotic, el recunoscând senin că nu se pune problema de investiții sau dezvoltare și că nu se va face nimic din ce s-a promis în campania pentru alegerea rectorului pentru că nu sunt fonduri. Rugină mai are însă o speranță: să se câștige bani din fonduri europene. Nu de alta dar cam s-au terminat proiectele cu finanțare europeană, în care cei din jurul său, erau invariabil implicați, indiferent de specializările sau competențele lor, și trebuie să primească cât mai repede ceva că doar în câteva săptămâni vor fi chemați să îi acorde prelungire din nou…
În materiale următoare vom încerca să facem o analiză și evaluare a stării reale de fapt din UOC de aceea îi rugăm pe toți cei interesați să ne trimită informații sau date despre situația concretă în care se zbate universitatea Ovidius și posibile soluții pentru redresarea acesteia.

SHARE