CRISTIAN ȚOPESCU, ÎNMORMÂNTAT VINERI CU ONORURI MILITARE

Cel mai mare comentator sportiv al României, Cristian Topescu, s-a stins din viață marți, 17 mai, lăsând în urma lui o mare de lacrimi. Acesta a suferit un atac cardio-respirator iresuscitabil.

Trupul neînsuflețit al celui mai îndrăgit comentator sportiv, Cristian Ţopescu, va fi depus joi, 17 mai, în Studioul 2 al Televiziunii Române, în intervalul 11.00-19.00, anunţă postul public de televiziune. Înmormânarea va avea loc vineri  la Cimitirul Ghencea, cu onoruri militare, după ce anul trecut a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler. 

Cristian Topescu a dat culoare celor mai importante momente din istoria sportului românesc și ne-a umplut inimile de bucurie prin emoția pe care reușea să o trezescă în noi de fiecare dată când îi auzeam vocea. România este de ieri mai săracă, mai tristă și din ce în ce mai departe de profesionalismul jurnaliștilor din Generația de Aur. Timp de 40 de ani, Cristian Topescu și-a pus viață în slujbă sportului românesc și a jurnalismului de calitate, dând dovadă de profesionalism și dragoste de patrie.

Unul dintre cele mai importante momente comentate de omul care a făcut fericiți milioane de români a fost cel al Nadiei Comăneci din anul 1976 de la Montreal unde ea a primit nota 10. La fel de cunoscute sunt meciurile naționalei de fotbal la Campionatul Mondial din 1994, când vocea lui Țopescu  ne-a făcut inima să tresară marcând cele mai importante victorii din istoria fotbalului românesc.

Sportul i-a curs prin vene Cristian Țopescu s-a născut la 26 martie 1937, în Capitala. Acesta a absolvit Institutului de Educație Fizică și Sport (1970). Dragostea nemarginita pentru sport i-a indreptat pasii catre  Clubul Sportiv Steaua București, între 1953-1964, unde a practicat hipismul. A castigat titlurile de campion național în proba de sărituri peste obstacole în 1960 și 1962. Dupa ce s-a retras din activitare a devenit reporter sportiv la Televiziunea Română (1964).

Din anul 1992 pana in 1997, Cristian Topescu a fost redactor-șef al Redacției Sport a TVR și director general adjunct al TVR (1997-1999).

De-a lungul carierei sale de reporter si comentator sportiv, promotorul sportului romanesc a avut peste 5.000 de transmisii în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale și Europene.

Cristian Topescu, o valoare incontestabila A fost distins cu Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2003), Ordinul Olimpic “Colanul de Aur” (1998), Diploma de Onoare CIO (1994), Trofeul Comitetului Olimpic Român pentru “Promovarea Olimpismului” (1997), Ordinul Meritul Sportiv. In anul 2007, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a semnat decretul prin care colonelul în retragere Cristian Țopescu a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea). Anul 2010 i-a adus regretatului jurnalist  decorația regală “Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc, acordata de Regele Mihai I.

Mari sportivi ai Romaniei, jurnalisti de renume, actori, oameni de afaceri, oameni politici au fost strapunsi de durere la aflarea vestii. Acestia au transmis  mesaje de condolente pentru legenda jurnalismului sportiv, Cristian Topescu. Mai jos aveti mesajele pline de durere ale acestora:

“România pierde astăzi un om de o valoare imensă, un profesionist desăvârşit, un patriot. Vocea lui Cristian Ţopescu va rămâne vie şi inconfundabilă. Odihneşte-te în pace, Cristian Topescu!”, a scris, pe pagina sa de Facebook, marele fotbalist Gheorghe Hagi.

„Astăzi este o zi tristă. Un om extraordinar care va rămâne mereu in inimile noastre. Mulţumesc, Cristian pentru momentele minunate!”, a scris Nadia Comăneci pe Facebook.

 

 

 

“Când eram mică şi-mi făceam treburile prin casă, îmi dădeam seama că e gimnastică la TVR pentru că-i auzeam dânsului vocea. Mi-au mers la suflet comentariile şi nici nu bănuiam că într-o zi va comenta şi evoluţiile mele, nu aveam un asemenea curaj să-mi fugă mintea chiar acolo. Apoi, am ajuns să evoluez la Mondialul din Tianjin, în 1999, dar şi la Jocurile Olimpice de la Sydney, cu vocea dânsului la pupitru. Păcat că nu am casetele video, poate vom primi vreodată, de la Televiziunea Română, ar fi frumos. Împlinirea totală a fost la JO de la Atena, când am comentat amândoi concursul de gimnastică, timp de o săptămână, ediţie la care am luat un sac de medalii. Dânsul era cu poveştile frumoase, eu cu partea tehnică. Pot să spun că domnul Ţopescu mi-a insuflat hobby-ul pentru jurnalism. Nu-mi vine să cred că nu mai este printre noi. Condoleanţe familiei şi un gând bun din partea mea “, a declarat pentru ProSport multipla campioană Andreea Răducan, actual preşedinte al FR de Gimnastică.

„Ne despărţim astăzi de cel care şi-a dedicat talentul şi priceperea sportului românesc, Cristian Ţopescu. Vocea sa inconfundabilă, care a emoţionat o ţară întreagă, ne-a făcut pe toţi să simţim că suntem părtaşi la performanţele sportivilor noştri. Dumnezeu să-l odihnească!”, este mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis, marți seara, pe Facebook.

“Omul de-a cărui voce m-am îndrăgostit înainte să-i cunosc chipul, atunci cand eram copil. Vocea cu har ce îți spunea o poveste inainte de orice competitie sportiva televizata, doar cateva vorbe si erau de ajuns sa te simti acolo, peste mari și țări, alaturi de sportivii nostri ce luptau pentru inca un titlu. Timbrul acela ce-ti transmitea emotie, dar si informație bine documentata, gandita, semn ca in spatele vocii era un om ce nu facea lucrurile la intamplare, ce-ti acorda respect, pentru ca tu il asculti, ca telespectator. La vremea aceea, nici nu știam ce inseamna cu adevărat televiziunea, nici gând să visez pe atunci ca voi avea șansa să lucrez si sa am eu insami, peste ani, o voce, cu atât mai puțin mi-am putut imagina ca primul om de la centru ce-mi va oferi onoarea de a prezenta un format alaturi de el va fi chiar El: Cristian Țopescu. Mi-a dat incredere cand eram doar la inceput de drum, m-a invatat ce inseamna să te documentezi atent, cu respect pentru tine, pentru meseria ta si pentru cei ce iti ofera din timpul lor sa te priveasca, sa te asculte. Ultima noastra întalnire, surprinsă în fotografie, a fost totodată și ultima îmbrațisare, cu mult drag, a unui om, pe cât de mare și minunat, pe atat de modest. Multumesc, drum bun printre stele!”, a scris Andreea Marin pe Facebook.

”Eu nu sunt un om emoțional, dar pierderea acestui om mare m-a șocat. Este o piatră de hotar a generației mele, vocea lui nu se poate dubla, nu se poate înloui. Să îl punem acolo pe un soclu, așa cum merită și să îi respectăm viața și cariera.

Vocea lui și amintirea sa ne va rămâne mereu în memorie și vorba aceea, că suntem toți creștini, Dumnezeu să-l odihnească!

El m-a învățat cum să mă comport, cum să gândesc (…) Eu îmi aduc aminte de un episod, în momentul în care mi s-a propus să fie președintele COSR am zis că nu accept, pentru că sunt prea individualist și voi face prea multe schimbări. El mi-a spus că asta este o mare calitate, dar m-a rugat să îmi țin în frâu personalitatea, să nu mă cert cu politicieni și cu oamenii din sport. Bineînțeles că nu m-am putut abține, m-am certat cu politicienii, iar el mi-a spus că era sigur că așa voi face, dar iată că a ieșit ceva bun din treaba asta, că România a construit 400 de săli de sport”, a spus Ion Țiriac, la Antena 3.

“Nu-mi vine să cred, pleacă cei mai buni oameni din sport în ultimul timp. L-am cunoscut la Jocurile Olimpice din Munchen, era cu zâmbetul pe buze, ştia tot despre mine şi despre sportul meu. Apoi, m-a invitat în studioul Televiziunii Române, imediat după Munchen, am făcut un reportaj foarte interesant. De atunci, s-a legat o prietenie solidă între noi doi. Un adevărat profesionist, se documenta enorm înainte de o transmisiune. Ultima dată ne-am întâlnit acum mai puţin de două luni, era cu zâmbetul pe buze, aşa cum era mereu, cu o vorbă bună pentru fiecare”, a declarat pentru ProSport legendarul Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic şi mondial“, a declarat Ivan Patzaichin, fost canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară.

”Cristian Țopescu, acest uriaș al frontului presei ne-a părăsit astăzi. Am avut privilegiul de a-l cunoaște acum trei decenii și mai bine în redacția Scânteii tineretului,unde venea deseori să își viziteze prietenul și contratele, pe Vasile Căbulea. Tot pe acolo, prin biroul de la etajul III, din corpul B al fostei Case a Scânteii, mai veneau Fănuș Neagu, Cornel Dinu sau TitiTeașcă. Veneau este un fel de a spune fiindcă prezența lor și, bineînțeles, a lui Cristian Țopescu însemna un regal sub zodia voioasei, ilberei cugetări. ,Era în perioada în care , datorită ambițiilor macabre ale Elenei Ceaușescu, domnia sa își pierduse dreptul de semnătură. Întâmplarea a făcut să aflu și în ce împrejurări s-a petrecut nemernicia dar nu are fost să discutăm despre astea,acum. Pot însă mărturisi că i-am admirat demnitatea și verticalitatea morală de care a dat dovadă în aceste împrejurări. Adevărat exemplu de victimă, nedreaptă, a regimului și care nu a făcut , după 1989, caz și nici nu a cerut privilegii pentru asta. Eram, oarecum, și vecini de cartier, prilej cu care , uneori ne intersectam și stăteam de vorbă. Iar fiecare dintre aceste întâlniri era pentru mine o oază de senin, de frumos și de echilibru.Drum bun printre stele Domnule Cristian Țopescu.!”, a scris pe Facebook jurnalistul Șerban Cionoff.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursafoto:b1.ro

SHARE