CSM, PROPUNERE CONTROVERSATĂ

Consiliul Superior al Magistraturii a propus ca infracțiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu şi neglijenţa,  să nu mai fie pedepsite cu închisoarea dacă prejudiciul material este mai mic de 50.000 de euro şi dacă este achitat în totalitate, informează b1.ro. Potrivit sursei citate, dacă prejudiciul este achitat în timpul urmăririi penale sau al judecăţii, atunci pedeapsa se reduce la jumătate. Amendamentul a fost propus în cadrul Comisiei parlamentare speciale condusă de Florin Iordache.

Amendamentul, în forma discutată:

“(3) În cazul infaractiunii prevazute de art. 295, savarsite in conditiile alin 1, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
(4)Infractiunile prevazute la art 295 (delapidare – n.r.), 297-300 (abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, folosirea abuziva a functiei, uzurparea funcției – n.r.) si art. 304 (divulgarea informatiilor secrete – n.r.), savarsite in conditiile alin 1, daca au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci cand valoarea prejudiciului este de cel mult 50000 euro, in echivalentul monedei nationale, iar faptuitorul il acopera pana la momentul sesizarii instantei de judecata.
(5) Daca infractiunile prevazute la alin 4 au produs un prejudiciu material, iar faptuitorul acopera integral prejudiciul cauzal, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, limitele prevazute la alin 2 se reduc la jumatate.
(6)Dispozițiile alin 4 si 5 se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin 4, indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceștia.”

Amendamentul este încă în dezbaterea Comisiei speciale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa:b1.ro

SHARE