UOC: CU PAŞI REPEZI SPRE FALIMENT

Trebuie să mărturisesc faptul că am rămas uimit şi sunt plăcut impresionat de forţa cu care în ultima perioadă aţi cooperat, v-aţi unit şi v-aţi mobilizat în tot acest demers de a opri nedreptăţile conducerii sau, mai bine zis, regimul dictatorial impus de managementul păgubos Rugină-Gârţu.

Ne leagă un ideal şi, indiferent de poziţia fiecăruia pe care o ocupa în organigrama Universităţii, cu toţii ne dorim aceleaşi lucruri: salvarea UOC şi recăpătarea prestigiului de universitate de top din România.

E timpul ca banii proveniţi din productivitatea muncii angajaţilor universităţii să se regăsescă în creşteri salariale individuale şi nu să fie aruncaţi pe chirii în timp ce spaţiile universităţii zac în paragină sau pe plata penalităţilor din cauza incompetenţei lui Rugină sau pe proiecte inutile din care “capii” organizaţiei îşi rotujesc lunar veniturile cu câteva mii de lei.

Atât timp cât la conducere va exista paravanul Rugină din spatele căruia Gârţu, Bobe, Maftei şi ceilalţi favoriţi trag sforile pentru propriile interese şi, după cum am detaliat în materialele trecute, sumele sunt uriaşe, universitarii nu vor beneficia de remunerarea corecta a muncii lor ba mai mult, în ciuda eforturilor depuse, se vor trezi fără loc de muncă asta ca urmare a desfiinţării specialităţilor sau chiar a facultăţilor.

Universitatea cade, se prăbuşeşte chiar sub ochii noştri iar raportul de evaluare ARACIS din 2016 este dovada acestui declin.

http://proiecte.aracis.ro/uploads/media/Raport_Director_de_misiune_si_coordonator_8f8d56.pdf

Având în vedere incompetenţa managerială a conducerii actuale, foarte mulţi dintre voi mi-aţi împărtăşit îngrijorările voastre cu privire la viitoarele evaluari ARACIS .

În 2016 UOC a fost retrogradată primind cu indulgenţă calificativul “Încredere”, existând propunerea ca instituţia să fie catalogată cu calificativul “Încredere limitată”.

În raport sunt notate cu roşu problemele şi măsurile cu caracter urgent ce trebuie implementate existând şi un termen de remediere – 1 an.

Deşi au trecut aproape doi ani de la ultima evaluare iar situaţia UOC nu doar că nu s-a remediat ci este mult mai critică decât atunci, un mare semn de întrebare se ridică asupra existenţei acestei instituţii publice ce oferă sute de locuri de muncă. Este UOC o pierdere de bani pentru bugetul României?

În conferinţa de presă pe tema retrogradării ARACIS, Carmen Maftei afirma:

“S-a trecut la implementarea planului de măsuri propus”.

(http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/aracis-universitatea-ovidius-constanta-a-obtinut-calificativul-incredere-606911.html )

Carmen Maftei “joacă” în prezent rolul de prorector responsabil cu dezvoltarea şi implementarea strategiei academice şi de asigurare a calităţii în cadrul UOC.

Înainte de a primi acestă funcţie, ‘’juca’’ rolul de decan al Facultăţii de Farmacie, ceea ce în termeni decenţi se poate numi o aberaţie a conducerii Rugină-Gărţu, din moment ce domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea didactică ţine de construcţii, neavând absolut nici o competenţă care să o recomande în fruntea unei facultăţi cu profil medical.

( http://www.telegrafonline.ro/facultatea-de-farmacie-de-la-ovidius-are-un-nou-decan-interimar)

De aceea consider că nu are sens să aducem în discuţie ideea unor realizări sau a vreunui progres înregistrat de facultate în perioada în care Maftei a fost decan. În mod evident, poziţia de decan a fost una de tranzit, o alternativă “forţată” în aşteptarea unor “vremuri mai bune”.

Aşa cum era de aşteptat şi ţinând cont de modul de operare a grupului de interes – atunci când UOC pierde, ei au de câştigat – servind ca scuză şi raportul nesatisfăcător ARACIS, în aprilie 2016 producându-se schimbări în ceea ce priveşte conducerea. Şi cum “manus manum lavat” – să nu uităm campania şi susţinerea pe care Maftei a efectuat-o în alegerile 2012 în favoarea lui Gârţu.

(https://www.replicaonline.ro/alegeri-la-universitatea-ovidius-girtu-si-mamut-au-intrat-in-degringolada-52759/) – Carmen Maftei preia funcţia d-nei conf. univ. dr. Tofan Lucica şi ajunge sa ‘’joace’’ rolul de prorector în cadrul UOC.

Aşadar, aproape de sfârşitul anului 2017, după un an jumătate de când Maftei a obţinut această funcţie de vârf a universităţii, rezultatele muncii sale sunt inexistente şi asta în ciuda faptului că am fost asiguraţi că “s-a trecut la implementarea planului de măsuri propus”.
Cu siguranţă, Maftei are o pasiune în a face declaraţii şi promisiuni în presa “ce dau bine” din poziţia în care se află, fără a avea vreo legătură cu adevărul sau realitatea sau cu… munca.

Un alt exemplu în acest sens este o declaraţie a sa din 2014 cu privire la înfiinţarea unui colegiu în cadrul Facultăţii de Construcţii pentru absolvenţii de 12 clase care nu şi-au luat diploma de bacalaureat.

Aşa cum era de aşteptat nu există în prezent aşa ceva în cadrul UOC şi, ţinând cont de faptul că principala activitate a “găstii” este cea de a prădui universitatea şi nu de a o dezvolta, nu este cineva mirat sau dezamăgit de acest fapt.

( http://www.reporterntv.ro/stire/remus-pricopie-nimeni-nu-se-poate-inscrie-la-facultate-fara-diploma-de-bacalaureat )

Cu toate acestea, lăsând la o parte inconştienţa “prorectorului” Maftei care împreuna cu restul “găştii” se “joacă” astfel cu locurile de muncă a sute de cadre didactice şi nu numai, există puncte critice semnalate în raportul ARACIS şi, în ciuda asigurărilor conducerii în conferinţele de presă, situaţia s-a agravat.

“La programele de licenţă cifra de şcolarizare este acoperită în proporţie de 59.33%. Există facultăţi care sunt sub 50% respectiv: Facultatea de Litere, 46,41%; Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole 46.45% şi Facultatea de Construcţii 46,84%” – citat din raportul ARACIS din ianuarie 2016.

Facultatea de Construcţii având din aprilie 2016 un cadru didactic – Carmen Maftei – într-o funcţie înaltă de prorector RESPONSABIL cu dezvoltarea şi implementarea strategiei academice şi de asigurare a calităţii, a înregistrat:

– Admiterea 2015 -sesiunile iulie şi septembrie un număr total de 103 studenţi declaraţi admişi pe listele afişate.

– Admiterea 2016 -sesiunile iulie şi septembrie un număr total de 84 studenţi declaraţi admişi pe listele afişate.

– Admiterea 2017- sesiunile iulie şi septembrie un număr total de 64 studenţi declaraţi admişi pe listele afişate.

Poate ne lămureşte “prorectorul” Maftei Carmen unde sunt rezultatele măsurilor implementate după ce ARACIS-UL a semnalat diminuarea numărului de studenţi înscrişi la studiile de licenţă, când propria facultate a înregistrat din 2015 până în prezent o scădere cu aproximativ 38% a numărului de studenţi admişi.

Ce strategie, ce măsuri şi ce metodologie de atragere a studenţilor a implementat Carmen Maftei pentru a remedia situaţia macar a propriei sale facultăţi ce ţine direct de competenţa sa, cu toate că are responsabilitatea dezvoltării a 16 facultăţi din cadrul UOC?

Cât de conştientă e Carmen Maftei de situaţia critică a universităţii şi cât de mult îi pasă de viitoarele evaluări ARACIS când se va constata o agravare a situaţiei?

Răspunsul este retoric, interesul prorectorului Maftei Carmen este nul şi este în aceeaşi măsură cu cel al prorectorului Gârţu al cărui departament de fizica în 2017 a înregistrat în ambele sesiuni de admitere un total de 17 studenţi.

În aceeaţi categorie a facultăţilor ce nu-şi poate atinge jumătate din cifra de şcolarizare se încadrează şi Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole. Şi în cazul acesta, admiterea 2017 a adus un număr mai mic de studenţi decât anii trecuţi, cu toate că managementul decanului Skolka a fost recompensat pe anul 2016, aşa cum am detaliat într-un material trecut cu aproape 10000 lei lunar.

Oameni ca Maftei, Gârţu, Bobe, Rugina, Skolka şi ceilalţi membrii ai grupului de interese sunt plătiţi de către universitate cu salarii uriaşe ce depăşesc în cele mai multe cazuri zece mii de lei lunar, pentru a conduce o INSTITUTIE PUBLICĂ.

ŞI O CONDUC ÎNTR-ADEVAR … CĂTRE FALIMENT.
În încheiere recomand cu încredere aşa zis-ului “prorector” – performanţa trebuie sa te recomande când ai o astfel de responsabilitate şi nu un titlul “obţinut”- Carmen Maftei împreună cu Gârţu şi Bobe să citească evaluările ARACIS atât ale UMC-ului cât şi ale Academiei Navale Constanţa, alături de care au deschis anul universitar 2017-2018, pentru a afla ce calificativ a primit managementul instituţiilor şi să răspundă privind în ochii a sute de oameni ce lucrează în UOC la o întrebare simplă:

La ce universitate credeţi că se referea, domnilor “manageri” – când în discursul său preşedintele Iohanis, cel care a ales tocmai Constanţa pentru a participa la un astfel de eveniment, a afirmat – citez:

„Nu înseamnă însă că trebuie să încurajăm existenţa unor universităţi cu grave probleme de management educaţional doar de dragul statisticii”….. ?????

Loading...
SHARE