UOC… A DISPĂRUT?

 

Scriam anterior despre eșecul conducerii universității în a marca momentul de debut al anului universitar 2017-2018. După postarea pe blog a opiniilor mele de luni, marți şi miercuri au curs mesajele și comentariile legate de impresiile din rândul corpului academic. Mulți colegi care a fost nevoiți să participe la un eveniment ce se dorea a fi de deschidere a anului universitar au comentat faptul că s-au simțit total străini de eveniment și că au fost aduși acolo pentru a crea un decor pentru președinte. Mulți dintre colegii noștri susțineau în comentarii că nu s-au regăsit în acel eveniment ce în final a fost un eveniment politic și nu academic cum era de așteptat . Spun că a fost un eveniment politic pentru că în toată presa constănțeană nu am văzut decât referiri la președintele Iohannis și la primarul Decebal Făgădau !

Unele știri au adus vag aminte și de universitățile constănțene fără a enumera instituțiile academice. Cele mai multe articole despre mediul universitar au făcut referire la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și la cei 145 de ani pe care îi aniversează.

Universitatea „Ovidius” abia dacă a fost menționată marginal prin vreo știre ceea ce m-a nemulțumit și m-a întristat. Observ de luni bune că presa scrie la modul negativ despre Universitatea „Ovidius” iar informațiile mele din media constănțeană îmi spun că relațiile dintre conducerea universității și trusturile de presă sunt foarte proaste. Singurul canal de comunicare publică pe care conducerea universității îl utilizează este Litoral TV unde am mai văzut știri sau emisiuni despre universitate. Faptul acesta se explică prin relația de colaborare pe care un angajat al universității o are cu acest post de televiziune și promovează diverse activități sau acțiuni ale UOC. Este vorba de Enache Tușa – directorul Departamentului de Imagine Instituțională al universității, personaj cu prieteni importanți în presa constănțeană și cu persoane influente din lumea politică. Tușa, deși este incomod unor persoane din conducerea universității, este folosit cu diferite ocazii în scopul promovării imaginii universității și a unor acțiuni pe care actuala „conducere” dorește să le facă mai… cunoscute. Despre Enache Tușa voi mai vorbi cu altă ocazie. Acum vreau să comentez pe larg… „absența” Universității „Ovidius” din subiectele de presă dezbătute săptămâna trecută.

Am urmărit întreaga dezbatere din presă și am constatat cu regret că interesul pentru UOC și pentru activitatea acesteia nu există…

Mă întreb ce s-a întâmplat după plecarea mea din universitate în urma acelei FĂCĂTURI la care au pus umărul mulți dintre cei pe care i-am promovat în funcții?

Ce s-a întâmplat cu presa care era avidă de informații și de evenimente ce se desfășurau în universitate?

Nu pot să înțeleg de ce s-au deteriorat atât de mult relațiile actualei conduceri cu presa constănțeană și de ce nimeni nu face ceva să îmbunătățească comunicarea între UOC și presă…

În timpul mandatului meu de rector, trusturile de presă locale și centrale aveau libertatea de a se informa și de a relata despre lucrurile petrecute în universitate. Tot timpul am fost receptiv la cererile presei, am răspuns deschis despre subiecte ce prezentau interes public și care aveau și rolul de a promova universitatea în mediul public constănțean.

Cum se poate ca o instituție de talia Universității „Ovidius” să nu fie prezentă în presă la momente precum deschiderea anului universitar sau cu alte ocazii de asemenea anvergură?

În anii în care am fost rector am organizat cu mare fast asemenea evenimente și nu pierdeam ocazia să invit presa la toate acţiunile ce urmau să fie promovate în mediul public. Toate eforturile mele au fost posibile cu ajutorul echipei mele de prorectori care m-a susținut în multe din activităţi. Colaboratori foarte buni au fost și membri din personalul tehnic-administrativ care au asigurat partea tehnică a tuturor evenimentelor de mare importanță pentru universitate. Toate aceste acțiuni au fost organizate cu scopul de a promova numele universității și de a construi un nume învățământului universitar constănțean. Prima grijă a mea cu ocazia acestor evenimente era să invit presa pentru a prezenta comunității ceea ce se petrecea în universitate și, atunci, aproape toți jurnaliștii răspundeau invitației conducerii universității deoarece totul era transparent.

Actuala conducere este complet dezbinată. Vorba românului : „Unul hăis altul cea”, fiecare dintre ei este interesat doar de banii încasați pe baza proiectelor, gradațiilor de merit și salariilor foarte mari în timp ce voi, dragi colegi… vă numărați puținii bani obținuți din munca cinstită.

Rectorul Sorin Rugină nu poate să se impună. Ştie că nu are ce să facă și așteaptă lună de lună banii încasați din salariul fabulos. Aceste informații sunt cunoscute în presa constănțeană ce nu mai vede cu ochi buni „managementul actualei conduceri” formată din „nababi ai universității”. Pentru asta sunt, dragi colegi, niște nababi!

Mimează interesul pentru universitate însă, în realitate, sunt interesați doar de propriile buzunare și de jocuri de culise pentru a rămâne la conducere și a trage foloase pe termen lung. În aceste condiții este normal ca presa să aibă o relație neprietenoasă cu universitatea și conducerea acesteia. Chiar și acum mulți dintre prietenii mei din presă mă întreabă de ce nu revin să pun ordine în lucruri. Am avut o relație foarte bună cu jurnaliștii constănțeni pe care i-am respectat și care au respectat universitatea deoarece era demnă de respect.

Le-am răspuns prietenilor care m-au întrebat dacă revin că voi reveni… doar cu o condiție: să vin împreună cu voi, dragi colegi!
Împreună vom redresa actuala situație!

Împreună putem să readucem mândria de a fi membrii ai comunității ovidiene!

Loading...
SHARE