REGELE GENULUI… HORROR

Pe 21 septembrie 1947 se năștea în micul orășel Portland din statul Maine cel care va deveni unul dintre cei mai cunoscuți autori de romane de groază și unul dintre cei mai bine vânduți autori ai tuturor timpurilor: Stephen Edwin King. La scurt timp după nașterea sa tatăl său „a plecat după țigări” și nu s-a mai întors lăsând familia cu o mulțime de datorii, situație care va face ca mama micului Stephen să se mute dintr-un oraș în altul, până se va stabili la Durham, tot în statul Maine.
Copilăria sa a fost destul de grea și va fi o sursă de inspirație în multe din romanele sale:

„În Durham-ul copilăriei mele, viața era puțin sau chiar deloc fardată. Mergeam la școală cu copii care purtau luni la rând aceeași linie de mizerie în jurul gâtului, copii cu pielea numai răni și iritații, copii care, din pricina arsurilor netratate, arătau înfiorător la față, ca niște mere uscate, copii trimiși la cursuri cu pietre în sufertaș și cu nimic altceva decat aer în termos.” O formă de evadare din realitatea aceasta era cinematograful, mai ales matineele de sâmbătă, unde se vizionau, în special, filme de groază și SF. Cinematografia îi va dezvolta astfel gustul pentru horror, (influența aceasta exte invocată în cel mai cunoscut roman al său „Orașul bântuit”), scrierile sale fiind foarte „cinematografice”, de altfel aproape toate au fost și ecranizate.

În liceu îl va descoperi pe geniul horror clasic H. P. Lovecraft, iar povestirile acestuia vor avea o influență decisivă asupra sa. Între 1962 și 1966 a urmat Liceul Lisbon Falls și va publica prima povestire „I Was a Teenage Grave Robber” într-o revistă underground, și va scrie primul său roman „Rage”, publicat abia în 1977.

Situația materială precară va face ca în ultimul an de liceu să fie nevoit să lucreze la secția de vopsitorie a unei fabrici, experiență pe care o evocă astfel:

„Munca era grea și plictisitoare, fabrica însăși fiind o dărapănatură infectă pe malul apelor poluate ale râului Androscoggin și care aducea cu un atelier muncitoresc dintr-un roman de Charles Dickens – dar aveam nevoie de bani. Mama primea un salariu de mizerie ca menajeră la un stabiliment pentru bolnavii mintal din New Gloucester.”

În urma acestei experiențe va apare povestirea Schimbul de noapte pe care a vândut-o revistei Cavalier pentru două sute de dolari:

„Mai vândusem și alte povestiri înainte de asta, însă îmi aduseseră un total de doar șaizeci și cinci de dolari. De data aceasta încasam de trei ori pe-atât – și dintr-o singură lovitură. Mi s-a tăiat răsuflarea, credeți-mă. Eram bogat.”

Între 1966 și 1970 a urmat cursurile Universității Maine, specializarea engleză, obținând licența în literatură, un certificat de profesor de liceu și o diplomă pentru elocuțiune și artă dramatică. În 1971 se va căsători cu Tabitha Jane Spruce, iar o vreme au trăit într-o rulotă și va lucra într-o spălătorie industrială, apoi va fi profesor de engleza la Hampden Academy, Maine. A început să scrie „Carrie”, dar, fiindcă scrisul nu avansa deloc, l-a aruncat însă soția sa l-a recuperat și l-a convins să-l termine. În 1973 va veni însă succesul pentru că editura Doubleday a acceptat să publice „Carrie”, iar New American Library a cumpărat drepturile de publicare a ediției de buzunar cu suma record de 400.000 de dolari.

De acum înainte, Stephen King își va consacra întreaga energie pentru activitatea literară și a devenit cel mai bine vândut romancier din lume şi cel mai de succes scriitor de literatură horror din istorie doborând toate recordurile de vanzare și a primit numeroase premii, printre care și prestigioasa Medalie pentru Contribuții Deosebite în Domeniul Literaturii Americane oferită de National Book Foundation. De asemenea King a primit şase premii Bram Stoker, şase premii Horror Guild, cinci premii Locus, trei premii World Fantasy, şi multe altele.

Loading...
SHARE