PRECUPEȚII ȘI POTENTAȚII „ARISTOCRAȚIEI” UOC (Partea I)

Scriam zilele trecute despre nemulţumirile din universitate și despre modul în care sunt pedepsiți cei care îndrăznesc să spună ceva sau să nu fie de acord cu deciziile luate la nivel de facultăți sau la nivel de conducere a universității. Nemulțumirile sunt legate de condițiile în care lucrați mulți dintre voi, dragi colegi.

Dar aceste nemulțumiri sunt legate și de nivelul de salarizare al angajaților.

Astăzi propun o altă temă sensibilă în universitate … nivelul salariilor mai precis – diferențele majore între categoriile de salariați ai UOC.

Am activat foarte mult timp în funcții de conducere la nivel de facultate și de universitate iar în această calitate știu bine diferențele dintre salariații universității. Trebuie să vă spun încă de la început că salariile încasate la nivel de conducere a universității depășesc zece mii de lei lunar (adică peste o sută de milioane de lei vechi) iar salariile la nivel de facultate ajung la 8-9 mii de lei (adică 80 de milioane vechi) pentru decani și prodecani și de 5-6 mii de lei pentru șefii de departamente (60 de milioane lei vechi).

Restul colegilor sunt plătiți cu sume modeste ce sunt situate între 1700-2000 de lei pentru asistenți, 2200- 2500 de lei pentru lectori, 2800- 3500 pentru conferențiari și 4000-4500 de lei pentru profesori.

Vă puteți întreba cum se ajunge la sumele fabuloase pe care le primesc prorectorii, decanii, prodecanii și șefii departamentelor didactice.

În primul rând diferențele încep cu o discriminare pe care un document oficial (ordonanță de urgență) dată de guvernul Cioloș a mărit substanțial salariile pentru cei care dețin funcții de conducere în universitățile din România.

Cuantumul acestor sume este cel pe care l-am amintit mai sus și prevede sume consistente față de nivelul modest de salarizare anterioară apariției acestei ordonanțe de urgență.

Cum se ajunge totuși la salarii de 12000 de mii -15mii de lei lunar (net) în UOC din moment ce reglementările prevăd sume de până la 8000 de lei?

Calculul indemnizației începe cu baza de încadrare la care se adaugă sporuri, sumele provenite din contractele de cercetare și din proiecte dar și gradațiile de merit.

Toate aceste surse de venit sunt decise de consiliul de administrație iar în cazul gradațiilor de merit de consiliile facultăților (prin urmare aceste gradații sunt atent controlate și atribuite prietenilor din „gașca” ce conduce în acel moment facultatea în cauză).

La salariul de bază se adaugă sumele provenite din contractele de cercetare și proiecte în care intră doar cei agreați de conducere.

Este vorba de proiecte plătite cu sume importante (3-4000 de lei) unde abonați sunt prorectorii și unii dintre decanii… obedienți și supuși servili ai acestora.

Nu veți întâlni vreun coleg care nu face parte din „echipa” condusă de rectorul Rugină ci doar cei care sunt propuși prin intermediul prorectorilor Gârțu, Vancea, Bobe, Tuță sau Maftei.

Prorectorii își rotunjesc salariile cu sumele provenite din gradațiile de merit ce înseamnă 25% din salariu pe o perioadă de cinci ani. În felul acesta salariile „aristocraților” din universitate depășesc suma de 10.000 de lei în unele cazuri ajungând la sume nesimțite de 15.000 de lei (nu exagerez deloc).

Rugină este și el motivat cu un salariu ce se apropie de 20.000 pe lună pe baza aceluiași algoritm de calcul: salariul de bază la care se adaugă sumele primite din proiecte de cercetare alocate de către directorii de proiect și gradația de merit.
Pentru amănunte puteți citi informații la https://www.replicaonline.ro/sorin-rugina-locul-doi-in-top-cei-mai-bine-platiti-rectori-din-intreaga-tara-290889/

sau

http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/universitatea-ovidius-din-constanta-sorin-rugina-al-doilea-cel-mai-bine-platit-rector-din-romania-document-607557.html

În această logică putem încadra decanii, prodecanii și directorii de departamente din cadrul facultăților. Un decan are salariul de încadrare (conform legii) de aproximativ 8.000 de lei la care se adaugă „bonificațiile” (că de… este șef şi trebuie să se împartă cu el sumele din contracte de cercetare).

La suma de 8000 de lei se adaugă alte sume consistente din salariile obținute în proiectele de cercetare și, evident, omniprezenta gradație de merit pe care decanii o au obligatoriu deoarece ei semnează și celelalte gradații („cine împarte parte-și face” … cum se zice în popor).

La această sumă se adaugă plata comisiilor de grad didactic sau alte comiții și comitete ceea ce conduce la o sumă frumușică de aproape 10.000 de lei lunar.

Urmează prodecanii ce sunt negociați în cadrul facultăților și deciși prin votul consiliului de administrație. Un prodecan (indiferent de gradul didactic) are salariul de bază de 7000 de lei. Și pentru ei există loc în proiecte de cercetare de unde încasează sume consistente de 2-3000 de lei la care se adaugă gradația de merit (aproape toți decanii și prodecanii beneficiază de gradația de merit).

Șefii departamentelor didactice au un salariu de 6000 de lei conform legii. De aceștia au nevoie aproape toți cei din conducerea universității și a facultăților așa că trebuie și ei „recompensați” și „fidelizați” pentru sistem.

Prin urmare, primesc gradații de merit și bani din cercetare (cei mai mulți dintre ei). Toată această structură pe care am prezentat-o formează „aristocrația” universității plătită cu sume consistente NEJUSTIFICATE deoarece nu se văd rezultatele muncii lor.

Universitatea regresează pe zi ce trece iar decidenții nu iau nicio măsură. În tot acest timp, dragi colegi, cei mai mulți dintre dumneavoastră primesc salarii între 1700 și 2500 de lei pentru că nu sunteți acceptați în proiecte nefăcând parte din… gașcă.

Nu primiți gradații de merit pentru că nu sunteți în grațiile decanilor sau prodecanilor ce controlează consiliile și decid cine să primească mai mult și cine nu.

Cei care conduc universitatea trebuie să știe că un corp academic eficient trebuie motivat din punct de vedere material și stimulat salarial. Fără recompensă nu există implicare și nici performanță.

Este ușor pentru Rugină și pentru prorectori să „dea lecții de supraviețuire colegilor lor”.

Este foarte ușor să vorbești când ai buzunarele pline ochi cu bancnote care îl reprezintă pe… Mihai Eminescu.

Normal că sătulul nu-l crede în veci pe cel flămând…. așa cum spune românul.

Toate aceste se întâmplă, dragi colegi, în vreme ce voi trudiți din greu pentru salariul mic și umilitor în comparație cu potentații din conducere.

În perioada în care am fost rector am avut grijă ca fiecare dintre dumneavoastră să fie motivat financiar într-un fel sau altul.

Eu știu că nu există motivație fără retribuție corectă și decentă … dar cei care acum sunt în… staff se fac că nu observă diferențele majore de salarizare. Să nu fim ipocriți și să recunoaștem că fiecare dintre noi are nevoie de un trai decent pe măsura educației și profesionalismului. Este foarte ușor să rostești sloganuri copiate de pe internet și să te prefaci că totul merge strună când, în realitate, corpul academic este furios și nemulţumit.

I-am numit pe acești potentați „precupeți” din cauza faptului că și-au negociat stipendiile exact cum negociezi la piață.

Totuși nu trebuie să uităm că ei sunt responsabili de ceea ce se întâmplă dar şi ceea ce se va întâmpla cu Universitatea noastră.

Loading...
SHARE