PRECUPEȚII ȘI POTENTAȚII „ARISTOCRAȚIEI” UOC (Partea a II-a)

„Precupeți” îi pot numi și pe decanii facultăților ce și-au „negociat” pozițiile în noua echipă ce a preluat conducerea și managementul universității în contextul FĂCĂTURII pregătită pentru mine în 2013.

Cei mai mulți dintre decani au fost numiți de către mine și au format echipa de management cu care am lucrat în timpul mandatului meu. Cred că am selectat bine această echipă din moment ce ea a fost menținută în funcție și de către noua conducere….

Eu am încercat să echilibrez salarizarea și să-i mulțumesc pe toți membrii corpului academic din UOC. În timpul mandatului meu am încercat să motivez pe toți cei care ați contribuit la construcția spiritului universitar și la promovarea profesionalismului academic. Cine avea proiecte de depus o putea face indiferent de… tabăra în care se situa.

Dar azi… vă reamintesc modul în care se acordă gradațiile de merit acum în UOC.

În urmă cu ceva timp aminteam de cazul decanului Wladimir Boskoff de la Facultatea de Matematică. Acesta nu întrunea criteriile de performanță pentru a-i fi acordată gradația de merit.

Mai mult, Boskoff a primit gradația de merit nu de la facultate ci din fondul Rectorului prin intervenția prorectorului Alexandru Bobe, prieten apropiat al lui Boskoff.

Cum se poate ca un „decan performant” să primească gradația de merit din alte fonduri și nu din fondul propriu al facultății?

Stimaţi colegi… se pot acorda gradațiile de merit și pentru cei cu grade didactice mici și complet neajutorați de sistemul de retribuție instituit în universitate!

Eu nu aș fi permis asemenea discrepanțe în salarizarea cadrelor didactice titulare ale UOC și aș fi găsit modalități de echilibrare a veniturilor angajaților. Cred că nu este sănătos (din multe puncte de vedere) să fie create asemenea discrepanțe în salarizare deoarece afectează coeziunea grupului, crează suspiciuni, crează frustrări printre colegi, se crează o fractură în corpul academic ce nu este benefică dezvoltării academice și universitare.

Nu te poți aștepta ca să ai alături oameni care primesc la finalul lunii 2200 de lei și să le ceri performanță în vreme ce „colegi” ai lor primesc de șapte ori mai mult (11000-15000 de lei) și nu fac ceva relevant pentru universitate ci doar pentru propriile interese.

Eu continuu să cred că oamenii ar putea să înțeleagă faptul că există diferențe de salarizare între colegi însă ele ar trebui să fie echilibrate și justificate de pregătire, grad didactic, competențe.

Un exemplu concret ar fi dacă mergem la Legea Educaţiei. Astfel, în conformitate cu Legea Educaţiei Nr. 1/2011 plata cu ora trebuie să fie acordată în primul rând cadrelor didactice din universitate, titularilor. Actuala conducere plasează multe astfel de ore diverselor persoane din afara UOC, în timp ce titularii se uita pe… cer, deşi sunt bine pregătiţi şi seriosi, adică îşi ţin orele. De regulă, colaboratorii externi nu vin sau nu prea vin şi, de multe ori, banii ajung să se împartă între conducere şi beneficiari, cum relatează surse credibile din universitate. Astfel, vor fi stimulaţi profesional titularii iar bugetul nu ar mai suporta pierderi pe decontări de drumuri şi alte cheltuieli de cazare. Aşa ar gândi şi ar face un manager… autentic.

Există chiar şi un Regulament pentru această speţă dar constatăm cu stupoare că nu îl respectă cineva şi, mai mult chiar, descoperim în HS sau în HCA-uri că sunt aprobate state în regim „plata cu ora” pentru persoane definite „personalităţi” dar care nu îndeplinesc standardele naţionale academice sau de care lumea universitară este total străină. Aceasta atitudine de cheltuire a banului public este condamnabilă şi total neadecvată.

Mulți se întreabă cum sunt aleși prorectori, prodecani, șefi de departament care nu au nici rezultate excepționale și nu sunt… excelenți manageri.

Răspunsul este simplu …. prin influența grupului și prin alegerea în cadrul consiliilor facultăților (controlate și ele foarte atent de către decani și prorectori) a unor persoane obediente pentru a vota pe cine trebuie și cum trebuie. Despre tema consiliilor și a „selecției” cadrelor didactice ce conduc facultățile… voi vorbi în alte intervenții ale mele.

Astăzi am ales să vorbesc despre salariile din UOC din cauza faptului că primesc informații de la colegii din universitate pe tema salarizării dar și a abuzurilor legate de această temă.

Mă întreb ce se va întâmpla de acum încolo cu Universitatea „Ovidius”…

Dacă rectorul Rugină este al doilea cel mai bine plătit rector din România nu ar trebui să fie echivalent și locul universității în topuri și evaluări, adică tot locul al II-lea?

Nu numai că universitatea nu este pe locul 2 în topul universităților românești (probabil nu mai este nici în primele 30) dar există și o dezorganizare pentru care elita universitară constănțeană se pare că este plătită consistent.

Să fie oare un plan bine orchestrat sau doar o crasă incompetență a actualilor „manageri” ?!

Totuși… nu trebuie să uităm că ei sunt responsabili de ceea ce se va întâmpla cu Universitatea „Ovidius”.

Sunt responsabili de destinul învățământului universitar constănțean.

Loading...
SHARE