ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI LA UOC

Ca urmare a multor mesaje primite de la voi, dragi colegi… cadre didactice, personal tehnic şi de specialitate din Universitatea „Ovidius”, revin cu o analiză a zilei de 2 octombrie, adică ziua „marii deschideri” a noului an universitar din Piaţa Ovidiu din Constanţa.

Organizatorii au gândit acest eveniment ca unul care să producă emoție și să creeze impact invitând în Piața Ovidiu conducerile celor trei universități publice împreună cu studenții și corpul profesoral din fiecare instituție.

Primăria Municipiului Constanța a invitat și a organizat în parteneriat cu cele trei universități deschiderea anului universitar la Constanța. Este al doilea an când deschiderea anului universitar are loc într-o locație diferită decât sediile instituțiilor de învățământ superior. Iar „scena” a fost amplasată cu spatele la unul dintre cele mai mari muzee din Europa, simbol de identitate naţională, şcoală de istorie şi arheologie renumită – Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Personal consider acest mod unul în defavoarea mediului academic și în defavoarea universităților. Afirm acest lucru datorită experienței de manager pe care o am în calitate de fost rector și argumentez motivele:

Primul motiv ar fi acela că deschiderea anului universitar se organizează în fiecare universitate pentru a promova brandul, pentru a păstra o tradiție și pentru a putea demonstra forța simbolică a instituției.

Al doilea motiv ar fi acela că un eveniment organizat în comun cu mai multe instituții de învățământ superior produce confuzie în rândul tinerilor studenți care nu înțeleg de ce evenimentul are loc în oraș și nu în incinta universității.

Analizând desfășurarea evenimentului de luni nu am putut să nu constat, aşa cum am scris şi în materialul de ieri, cât de puţin s-a vorbit despre Universitatea „Ovidius” și cât de prost au organizat evenimentul cei din echipa de management a universității.

Afirm acest lucru pentru că în comunicatul de presă UOC era prezentată ca partener al organizării evenimentului iar echipa formată din rector și prorectori trebuia să organizeze impecabil această manifestare.

Doar că nu s-a întâmplat așa!

Incapacitatea de care dă dovadă „echipa de management” s-a putut observa fără prea mari eforturi. Pe lângă toate erorile de organizare, Universitatea „Ovidius” a fost pusă într-un con de umbră prin faptul că Rugină a fost invitat să vorbească ultimul, când toată lumea obosise și începea să plece. Colegii din universitate care au fost prezenți la deschidere mi-au transmis că toată atenția s-a mutat pe Academia Navală „Mircea cel Bătrân” despre care presa a tot vorbit săptămâna trecută că va împlini 145 de ani de existență a instituției. Am urmărit cu atenție comunicatele apărute în presă unde elementul central este reprezentat de Academia Navală lăsându-se impresia că președintele Klaus Iohannis vine special pentru acest eveniment la Constanța. Dar despre relația Universității „Ovidius” cu presa voi reveni în cadrul altor materiale.

Mă întreb cine a hotărât ca rectorul Rugină să ia cuvântul la final și de ce s-a hotărât așa?

Cum se poate ca o instituție precum Universitatea „Ovidius” să fie tratată astfel ?

Cea mai mare universitate din Dobrogea și din Sud-Estul României este prezentată într-un asemenea mod ?

De ce s-au lăsat conduși de alții… „mai marii” universității ?
Unde este liderul ?

Când eu am deținut funcția de rector împreună cu prorectorul pe probleme de învăţământ am organizat deschiderea de an universitar cu mare fast și cu prezența unor personalități din lumea academică românească. Am invitat reprezentanți ai Ministerului Educației și personalități la nivel central dar am decis ca deschiderea să aibă loc în incinta universității pentru a da forță evenimentului și pentru a promova brandul academic.

Cât am fost eu rector… niciun reprezentant al altor universităţi din Constanţa nu a vorbit înaintea UOC-ului. NICIODATĂ!

Fie că vorbeam în mediul universitar sau în alte instituţii sau evenimente publice: Banca Naţională a României, Camera de Comerţ, Ministerul Educaţiei etc.

Revenind la evenimentul de luni nu pot să nu constat cu regret că Universitatea a suferit profund la capitolul de… reprezentare. Personal aș fi procedat în alt mod în cazul în care eu aș fi fost rector și trebuia să decid în ce mod va fi organizată deschiderea anului universitar.

În primul rând nu aș fi acceptat să organizez evenimentul într-o altă locație decât sediul universității.

În al doilea rând l-aș fi invitat în calitate oficială pe domnul președinte să deschidă anul universitar dar ÎN SEDIUL UNIVERISTĂȚII și nu în altă locație decisă de Primărie.

În al treilea rând m-aș fi concentrat pe ANUL OVIDIUS și aș fi organizat cu mare fast evenimentele în acest context deoarece instituția pe care o reprezentam purta denumirea „OVIDIUS” și nu alta. Aș fi acceptat într-un sigur caz să particip împreună cu alte universități la deschiderea noului an universitar – în cazul când aceste UNIVERSITĂȚI VENEAU ALĂTURI DE NOI ÎN CONTEXTUL ANULUI OVIDIUS!

Discursul dezarticulat pe care l-a rostit Rugină… în contextul de mai sus… a fost făcut parcă pentru a se face mai mult de rușine.

Păi… cum să ai asemenea ași în mânecă și tu să te lași invitat în piața publică și să fii la mâna unor organizatori rău intenționați care să te pună să vorbești ultimul? Adaug la această analiză prestația lamentabilă a reprezentantei studenților din Univeristatea „Ovidius”. Dar vorba românului : „cum este turcul așa este și pistolul”. Veți înțelege de aici ce doriți!

Din informațiile pe care le am de la colegi… înțeleg că organizatorii din partea Univeristății „Ovidius” au fost Gârțu, Maftei și omniprezentul Bobe. Oare ei să-i fi spus prezentatorului să-l anunțe ultimul pe Rugină și să-l pună în dificultate ?

Este partea vreunui plan ?

Oare cu bună știință au făcut asta?

Președintele Klaus Iohannis nu a menționat Universitatea „Ovidius” fapt care mă doare. În loc să se promoveze oportunitatea și să fie prezent peste tot brandul „Ovidius”… cei din echipa managerială nici măcar nu sesizează oportunitățile pentru a le fructifica.

Regret că trăiesc asemenea vremuri triste pentru Universitate !

Sper ca lucrurile să se îmbunătățească împreună cu noi toți.

Trebuie să luăm atitudine și să redăm universității locul pe care îl merită într-un top al valorii și nu un „top” al rușinii !

Loading...
SHARE