„EXISTĂ O ŞTIINŢĂ A VIEŢII”…

La sfârțitul lui octombrie 1912 se năştea la Bucureşti, MARIA CONSTANTINA COCEA, cunoscută drept actriţa – Dina Cocea.

Este una din DOAMNELE TEATRULUI ROMÂNESC… a jucat la Naţional, în piese la radio dar şi în filme. A fost decan al Facultăţii de Teatru, director de teatru, a scris iar talentul său a impus respect şi recunoaştere prin numeroasele distincţii primite.
Ne amintim de ea din “Neamul Şoimăreştilor”, “Ciprian Porumbescu”, “Aurel Vlaicu” etc – filme în care a făcut roluri de neuitat.

A studiat şi a debutat la Paris dar cariera sa a strălucit în ţara natală.

În anul 2002, cu cinci ani înainte de… plecarea sa din această lume, marea actriţă a declarat:

“(…) există o ştiinţă a vieţii, pe care, din păcate, o învăţăm prea târziu. Trebuie să-ţi însuseşti o anume disciplină! Disciplina de a nu te supăra din orice fleac. Pentru că supărarea se pune pe faţă, apar ridurile – nu numai pe obraji, ci şi pe suflet. În astfel de cazuri norocul cu care te-ai născut nu mai are ce face. Trebuie să ştii să-ţi stăpâneşti nervii, să nu urăşti pe nimeni, să nu invidiezi! Aş zice că trebuie să fii şi un pic egoist ca să te poţi detaşa de tot ce este urât în lume şi, din păcate, lumea românească e plină de urât, de vulgar. Noroc că eu nu prea am de-a face cu exteriorul. Ies foarte rar… Dar văd destule la televizor. Sfatul meu e să încerci să te trezeşti cu zâmbetul pe buze, gândindu-te la partea frumoasă a vieţii (“Formula AS”, Nr. 1287, 2002).

Loading...
SHARE