„CHELULUI ÎI TREBUIE TICHIE DE MĂRGĂRITAR”

Fraza din titlu mi-a venit în minte atunci când citeam o știre „în exclusivitate” despre un proiect care va duce la crearea unor ateliere de studiu la UOC în care studenții să stea în hamace și să lucreze la calculator, totul dublat de o Grădină Botanică.

(http://radioconstanta.ro/2017/09/11/gradina-botanica-la-universitatea-ovidius-din-constanta/)

Dacă ar fi fost 1 aprilie mă găndeam că este o păcaleală sau un banc bun dar pentru că eram în… septembrie am început să analizez mai cu atenție informația aceasta, analiză care a dat naștere unor concluzii și întrebări pe care vi le supun atenției.

1. Vorbim de ateliere în care studenții să lucreze cu table inteligente și să desfășoare activități cu specific antreprenorial, în condițiile în care în ultimele două ierni studenții și cadrele didactice au înghețat în sălile de curs și laboratoare, pentru că Rugină a „fost sabotat” după cum declara el însuși!!! Sunt convins că la iarnă va fi mai cald afară, la soare, decât în sălile UOC!!!!

2. Se promite că în urma acestui proiect „studenții vor beneficia de cele mai noi tehnologii și elemente IT”…dar uităm de cozile imense la casierie din această vară și toamnă, rezultatul faptului că în UOC, în anul 2017, nu există posibilitatea simplă a plății on-line a taxelor!!!

3. „Studenții vor studia la umbră în campus”… poate la umbra buruienilor care umplu spațiul din jurul UOC, pentru că pomișorii plantați anul trecut și cu care se laudă lectorul Bobe („plantați de noi”…) vor ajunge să dea umbră în vreo 10-15 ani!!!

4. „Google va oferi consultanță arhitecturală gratuită pentru cele două ateliere”… Deci Google nu finanțează decât consultanța iar costurile efective pentru realizarea celor două spații vor fi acoperite din banii UOC!!! Interesant însă ar fi să aflăm ce firmă va amenaja și dota acele ateliere și la ce costuri!!! Este oare întâmplător că majoritatea contractelor „problematice” din UOC se învârt în jurul domeniului IT (vezi cazul softului pentru evaluare profesori sau a UMS despre care am mai scris)? Este întămplător că în toate aceste proiecte îl găsim implicat pe lectorul Bobe?

5. Mai spre final aflăm că, de fapt, din cele două ateliere pentru studenți invocate la început doar „unul va viza cadrul în care se vor fixa toate activitățile de management ale instituției!!!” și doar unul e propriu-zis pentru studenți.

6. Dacă acest proiect este atât de util și de benefic pentru studenți și pentru UOC de ce el nu a fost popularizat mai mult în media clasică și on-line? Pe site-ul UOC apar informații despre acesta? În mod normal un astfel de proiect, în care există finanțare de la Ministerul Educației, colaborare cu Google și cu o importantă companie din domeniul petrolului, ar fi trebuit să fie promovat și ultra promovat. Nu cumva tăcerea din jurul său și faptul că au apărut informații doar pe site-ul unui radio local ascund altceva? Nu cumva „exclusivitatea” din titlu înseamnă doar o simplă bifare a unei cerințe generale a proiectelor de finanțare, aceea de a fi promovate și diseminate, fără să existe un interes real de dezbatere și cunoaștere a acestui proiect? Nu cumva s-a încercat păstrarea lui„sub radar” cum se spune în limbajul tehnic ca să nu fie cunoscut de prea mulți și să nu apară întrebări precum cele de mai sus?

Voi ce părere aveți?

PS: Din HCA Nr. 815 aflăm că au fost aprobate cu unanimitate de voturi câteva referate cu privire la:
– „Întreţinere spaţii verzi pentru deschiderea anului universitar” – 38929 lei adică aproximativ 400 de milioane lei vechi;
– „Reparaţii şi întreţinere spaţii de învăţământ şi cazare pentru asigurarea condiţiilor igienico-sanitare” – în valoare de 400000 lei adică 4 miliarde lei vechi.

Sumele sunt enorme! Şi afirm acest lucru deoarece în perioada cât am fost rector cu un sfert din această sumă reuşeam întreţinerea şi curăţenia în spaţiile UOC.

Toate aceste sume… iar… ridică semne de întrebare…

Este risipă, neştiinţă sau… abuz?

Loading...
SHARE