ACVARIU

Sectia marina

Aceasta sectie adaposteste specii de pesti si nevertebrate din Marea Neagra si migratori mediteraneeni. Este cea mai mare si reprezentativa sectie a Acvariului, at?t prin capacitatea bazinelor c?t si importanta speciilor prezentate. Cel mai mare bazin (30 mc) adaposteste si cea mai mare colectie de sturioni renumita pentru importanta ei stiintifica si pentru longevitatea exemplarelor in captivitate (18-20 ani). Sunt prezentate toate cele 3 specii de sturioni, relicte ponto-caspice , unele exemplare depasind talia de 150-180 cm. Interesante pentru vizitatori sunt si speciile noneconomice, mai putin cunoscute ca pisica si vulpea de mare, scorpia si dragonul, stelutele de mare, calutul, acul si ata de mare, corosbinele si cocoseii de mare, etc.

Sectia dulcicola
 Sectia dulcicola prezinta specii de pesti si nevertebrate de apa dulce, care populeaza baltile si lacurile litorale dar si apele Deltei Dunarii. Alaturi de cunoscute specii de ciprinide, crap, caras, rosioara, babusca, platica, caracuda sunt prezentate si rapitoare ca somn, salau, biban etc.
Pesti exotici
 Foarte bine reprezentata este si ihtiofauna exotica, apartinand diferitelor ecosisteme dulcicole din zone tropicale si subtropicale ale continentelor Asia, Africa, America si chiar Australia. Varietatea deosebita de forma si culoare a celor peste 60 specii care populeaza cele 4 sectii de pesti exotici este completata de bogatia plantelor tropicale submerse. Cei mai interesati si rabdatori dintre vizitatorii care poposesc in fata celor 36 bazine tropicale pot observa comportamentul de hranire al acestor specii dar si secvente inedite ale comportamentelor lor reproductive (construirea cuiburilor, curtarea partenerei, imperecherea, protejarea puietului si manifestarile teritoriale agresive fata de intrusii care ameninta cuibul sau progenitura).
Acest bogat si variat patrimoniu constutuie pentru specialistii Acvariului o excelenta baza de cercetare in domeniul ecologiei, etologiei, fiziologiei si patologiei animala. Prin rezultatele obtinuta, acestia au adus contributii importante la dezvoltarea unei noi discipline integrative, biologia captivitatii, dar si in domeniile cercetarii fundamentale (taxonomie, fiziologie, patologie) si applicative (acvacultura).
Calitatea Acvariului constantean de institutie cultural – educativa nu este data numai de caracterul sau organizatoric, ci mai ales de caracterul stiintific care fundamenteaza activitatea de crestere,pastrare, cercetare si valorificare a acestui patrimoniu in scopulinformarii, educarii si recreerii publicului vizitator de toate varstele.
SHARE